forumul prelucratorilor prin aschiere
Un loc pentru pasionatii prelucrarilor prin aschiere unde pot cere/oferi sfaturi si impartasi din experienta lor.
Lista Forumurilor Pe Tematici
forumul prelucratorilor prin aschiere | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUMUL PRELUCRATORILOR PRIN ASCHIERE

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Isabela Elena Profile
Femeie
24 ani

cauta Barbat
23 - 80 ani
forumul prelucratorilor prin aschiere / Strungul si SDV-uri ajutatoare / Convertizor de frecventa LS Type SV008iC5  
Autor
Mesaj Pagini: 1
cnc-3000
Administrator

Din: neant
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 808
Achizitionat de curand pentru alimentarea strungului, am cateva nelamuriri in legatura cu el.
In primul rand este un convertizor de 0,75KW  si doresc sa controlez un motor de 0,75KW. Poate sa se strice convertizorul fiind fortat sa lucreze la capacitatea maxima?
In al doilea rand, convertizorul se alimenteaza monofazat la 220V si are iesire pentru maxim trei faze 220V. Se poate alimenta un motor monofazat in doua din cele trei faze?
In al treilea rand, trebuia anulat condensatorul de pornire al motorului cand se foloseste alimentarea prin convertizor? Facand probe cu un motor cu condensator ajutator de pornire, se aude un tiuit la motor.
Si in final, poate sa-mi dea cineva indicatii in legatura cu modalitatea de comanda a convertizorului? Am facut probe de alimentare cu un motor electric dar singurul lucru pe care am reusit sa-l fac a fost sa-i variez turatia de la 0 la .... Cum se poate face schimbarea de sens? Vad ca are mai multe borne pentru comanda. Cum se folosesc acestea?



pus acum 11 ani
   
bcristian
MESTER

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 23
Nu merge folosit pt un motor monofazat.
In primul rand, in mono curentul absorbit este mult mai mare (uneori de peste 2 ori) decat in trifazic pt puteri identice la ax.
Apoi, condensatorul de mers al motorului monofazat este calculat in functie de frecventa, adica exact ce variaza VFD-ul. Apropos, condesatorul de la motoarele asincrone monofazate nu este doar de pornire - un motor asincron nu poate fuctiona cu o singura faza. De invartit se va invarti probabil si fara el (eventual pornit manual), dar nu va avea cuplu si se va incalzi.
Schimbarea sensului de asemenea nu este posibil cu un motor mono si un VFD trifazic. La trifazic, schimbarea sensului se face inversand oricare 2 faze intre ele. Si la mono se poate, schimband intre ele faza de la priza si cea defazata de condensator, dar nu ai cum sa faci asta din VFD.
Si nu in ultimul rand, un motor trifazic de 0.75KW costa suficient de putin incat sa nu merite o improvizatie cu motor mono.

Manualul: www.manelsa.com.pe/documentos/50/descargar

Are o multime de moduri de comanda, cele mai uzuale fiind PWM sau analog +/- 10V.

Modificat de bcristian (acum 11 ani)


pus acum 11 ani
   
cnc-3000
Administrator

Din: neant
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 808
Din pacate trebuie sa va contrazic. Convertizorul are urmatoarele specificatii:
Input: 1 phase 220V
Output: Max. 3 phase 220V

Eu am facut proba cu un motor de polizor monofazat de cca. 200W.



pus acum 11 ani
   
cnc-3000
Administrator

Din: neant
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 808
Proba a decurs in felul urmator (se poate vedea ca variaza turatia):





Intr-adevar, de pornit nu porneste la frecventa foarte scazuta. Este necesar cel putin 20Hz pentru a pune motorul in miscare. Dar odata pornit functioneaza si cu o frecventa de aproape 5Hz.


pus acum 11 ani
   
sorin renato
MESTER

Din: Galati
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 343
din cate stiu eu, si ceea ce ma atrage pe mine la cutiutele astea, este ca SIMULEAZA 3 faze. adica fragmenteaza faza si o imparte catre cele 3 faze care ies. face asta de cateva zeci de ori pe sinusoida. cel putin asta am inteles, poate ma insel.
fa te rog o proba si verifica pana la ce frecventa poti opri motorul cu mana. am inteles ca sub 15-20 hz, motorul de 350 watti de la MN80a poate fi oprit lejer cu mana. chiar sunt curios daca asa e . pe mine ma interesa sa scad turatia pentru filete. acum mi-am facut o manivela si fac filete cu ce turatie vreau 


_______________________________________
Tos MN80a full option

pus acum 11 ani
   
barosul
MESTER

Din: bacau
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 94
Literatura de specialitate spune ca motorul cu condensator nu poate fi folosit cu un convertizor  cu iesire trifazat tocmai din cauza ca se modifica unghiul de defazaj intre infasurarea de luvru si cea auxiliara.La teste in gol se prea poate sa mearga dar in sarcina nu mergecu siguranta,eu am montat un motor de 370w italian monofazat la strung si am incercat alimentarea din convertizor si rezultatele au fost sub asteptari.Tu ai incercat cu un motor de polior in gol da incearca sa pui o piatra sau un disc de smirghel de ala lamelar si vezi atunci daca ai putere la turatie mica sau daca ai turatie constanta.

pus acum 11 ani
   
PL500
MESTER

Din: Curtea de Arges
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 55
De acord cu @barosul.
In regim trifazat avem doua situatii:
- sistem trifazat ,,in stea" unde exista cele 3 faze R,S,T si un conducor
N (neutru, a nu se confunda cu nulul de protectie) - este sistemul casnic
din care deriva tensiunea de 230V ce  alimenteaza locuintele (si nu numai).
Tensiunea de 230V este obtinuta intre una din cele trei faze (R, S sauT) si
neutru (N) si se numeste tensiune ,,de faza".
Deci in acest sisem tensiunea intre faza si nul este de 230V.
- sistem trifazat ,,in triunghi", avem cele 3 faze (R,S,T) insa fara neutru (N).
In acest sistem tensiunea intre 2 faze este de 400V si se numeste
,,tensiune de linie".
Acest ultim sistem este cel ce se aplica si la convertizoarele noastre.
Alimentarea cu doua faze este periculoasa pt. motor (400V) daca acesta este
de 230V in triunghi si legat asemenea.
In plus decalajul dintre 2 faze este de 120grd. fata de cel de 90grd. introdus
de condensator (asta explica de ce nu e bine sa folosim si condensatorul).

Modificat de PL500 (acum 11 ani)


pus acum 11 ani
   
cnc-3000
Administrator

Din: neant
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 808
@sorin renato: motorasul este de putere foarte mica si se poate opri cu mana fara probleme la orice turatie si cand este alimentat direct in priza.

Dupa cum ati vazut in videoclip functioneaza si cu condensatorul de pornire inca legat. In poze se vede condensatorul ca este infasurat intr-o punga. L-am 'izolat" in urma unui mic incident (m-a curentat) care m-a facut sa scap polizorul din mana in timp ce era in functiune. Dar polizorul functioneaza si in sarcina avand piatra de polizor montata insa asa cum am zis mai sus nu are putere utila sa pot lucra cu el efectiv la turatie mica.

Convertizorul simuleaza la iesire trei faze decalate la 120grade insa tensiunea de iesire este de 220V. Nu ridica si tensiunea. Deci se poate alimenta orice motor (monofazat sau trifazat) pe iesire pentru ca tensiunea este de doar 220V.

Practic am vazut ca functioneaza fara probleme si in aceasta configuratie. Nu se incalzeste si nu are alte simptome. Totusi, proba concludenta va fi cu motorul de 750W de la strung. Insa doresc sa ma lamuresc daca este in regula sa fortez convertizorul de 0,75KW cu un motor de 750W si care are si un condensator ajutator de pornire.


pus acum 11 ani
   
bcristian
MESTER

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 23
Cu un motor trifazic de 0.75kW, nu se forteaza nimic.
Un motor de 0.75kW mono insa va necesita un curent mult mai mare.
Apropos de "nu ridica tensiunea" - ce tensiune ai intre oricare 2 din cele 3 faze de pe iesire?
La motoarele asincrone monofazate, condensatorul nu este auxiliar, ajutator sau de pornire, ci un element esential, intrucat curentul alternativ monofazat nu produce un camp magnetic invartitor. Din aceasta cauza, se foloseste condensatorul pentru a defaza cu 90 de grade curentul fata de tensiune pe al doilea set de infasurari, obtinanad in acest fel campul magnetic invartitor.


pus acum 11 ani
   
ndc74
Membru nou

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 3
Eu folosesc cu succes pe strungulet  un motor trifazat de 750W cu un convertizor de frecventa cu intrare mono si iesire tri tot de 750W. La acesta frecventa variaza de la 0 la 100Hz.
Mai am si un polizor trifazat pus pe un alt convertizor mai puternic care merge super. Frecventa de la 0 la 50Hz.
La cel de pe strung se monteaza in grila lui de contacte potentiometru pt varierea turatiei si inca un intrerupator cu 3 pozitii pt schimbarea sensului de rotatie. Trebuie procurat manualul lui si acolo se gasesc toate informatiile.
La cel de pe polizor, potentiometrul este inglobat in el iar de schimbarea sensului nu am fost intereseat pana acum.
Pe un motor monofazat nu am incercat niciodata sa le pun. Din cate stiu eu exista motoare monofazate din nastere care au un bobinaj mai subtire pe una din faze si care nu pot functiona in trifazat si exista motoare trifazate la care s-a montat un condensator de pornire pt a fi adaptate la monofazat, dar asta nu e decat un bricolaj pt a le adapta la mono, desi isi pierd din caracteristicile din trifazat. Ii rog pe cei in masura sa confirme sau sa infirme aceasta afirmatie.


pus acum 11 ani
   
barosul
MESTER

Din: bacau
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 94
Continui sa sustin cu tarie ca nu trebuie folosit pe un motor monofazat,nici convertizorul nu este incarcat egal pe faze,nici motorul nu primeste tensiunea decalata cum trebuie in infasurarea auxiliara.

pus acum 11 ani
   
cnc-3000
Administrator

Din: neant
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 808
bcristian mi-a dat o idee buna, si anume sa pun aparatul de masura pe borne. Cu scuzele de rigoare: Convertizorul ridica si tensiunea! Pe bornele de iesire intre faze am o tensiune de 344V la maxim. Partea mai ciudata este ca tensiunea scade la 0 din potentiometru. Practic turatia motorului variaza datorita variatiei tensiunii de alimentare. Ce este in neregula aici? Insa intre nul si oricare dintre faze am 230V. Incercand sa alimentez motorul intre nul si oricare dintre faze, acesta bazaie dar nu se invarte.

Este ciudat ca in toate specificatiile scrie ca scoate 3 faze x 230V, nicidecum 3 faze x 340V (sau 380V)

Cel mai bun link gasit pana acum:





pus acum 11 ani
   
PL500
MESTER

Din: Curtea de Arges
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 55
Care nul ? Din cate stiu modelul asta de convertizor are 3 faze si nul de
protectie (nu de lucru (neutru)).
La motoarele asincrone nu este posibila varierea turatiei prin varierea tensiunii
(implicit curentului) de alimentare. Faptul ca aparatul de masura indica tensiuni
mici, nu are relevanta, convertizorul livreaza trenuri de impulsuri de frecventa
ridicata pe care instrumentul de masura nu le poate indica.
@ndc74 - exista si motoare monofazate asincrone native, cum ar fi cele cu bobina
ajutatoare de pornire.

Modificat de PL500 (acum 11 ani)


pus acum 11 ani
   
bcristian
MESTER

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 23
De fapt, nu ridica tensiunea. Asta a explicat si PL500 mai devreme. 220/380V sunt 2 marimi care caracterizeaza acelasi lucru.
Curentul trifazic consta in 3 faze decalate intre ele cu 120 de grade. Intre oricare dintre aceste faze si nulul de referinta sunt 220V. Intre faze sunt insa 380V - din cauza decalajului. In circuitele care alimenteaza motoare trifazice, de obicei nulul de referinta (lucru) lipseste, intrucat acestea sunt consumatori echilibrati, iar curentul pe circuitul de nul ar fi zero (suma a trei vectori egali, dispusi echidistant radial). Ca atare, motoarele sunt alimentate cu doar 4 fire: 3 faze + impamantare (tehnic se numeste nul de protectie), lipsind nulul de lucru. Acesta din urma este necesar atunci cand se imparte circuitul trifazic in 3 circuite monofazate.
Inca un pic de teorie legata de motoarele asincrone, denumite si motoare cu rotor in scurtcircuit. Aceste motoare necesita un camp magnetic invartitor pentru a functiona. Acesta nu exista decat de la 2 faze in sus. In cazul motoarelor trifazice, e simplu - 3 seturi de infasurari. In cazul motoarelor monofazate, construite ca atare, acestea se bobineaza cu 2 seturi de infasurari. Exista 2 variante: infasurari identice si infasurare principala si auxiliara. A doua situatie nu se foloseste decat pentru a face economie de cupru, la aplicatii putin pretentioase, intrucat cuplul motorului va oscila puternic, la dublul turatiei. Motoarele cat de cat seriose se bobineaza cu 2 infasurari identice. Exista e adevarat si alte variante mai putin comune, de exemplu motoare cu o singura infasurare si un singur sens, dat de dispunerea inclinata a armaturilor de pe rotor.


pus acum 11 ani
   
barosul
MESTER

Din: bacau
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 94

cnc-3000 a scris:

Practic turatia motorului variaza datorita variatiei tensiunii de alimentare. Ce este in neregula aici?

Nu este nimic in neregula,convertizorul variaza si tensiunea si frecventa .
Daca nu ar scadea tensiunea la frecvente mici ar scade mult reactanta inductiva a infasurarilor motorului si atunci ar creste foarte mult si periculos curentul.


pus acum 11 ani
   
cnc-3000
Administrator

Din: neant
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 808
Probe cu motorul de 0,75KW monofazat. Nu s-a inacalzit nici motorul nici convertizorul. Nu am reusit sa-l opresc cu mana nici la turatie scazuta, deci pastreaza cuplul la orice turatie.
La turatia maxima sufla ca un aspirator





pus acum 11 ani
   
barosul
MESTER

Din: bacau
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 94

cnc-3000 a scris:


La turatia maxima sufla ca un aspirator

E normal daca la maxim ai setat 60Hz pe variator ,atunci turatia trece de 3500.


pus acum 11 ani
   
cnc-3000
Administrator

Din: neant
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 808
Nu cred ca era doar 60Hz. Inca nu am deslusit toate tainele si nu stiu pe cat era setat de fostul propietar. Daca insa era 60Hz pai nu prea am curaj sa-l ridic la 400Hz. Ma gandesc ca s-ar putea da la mine sau mai rau, sa-si ia zborul

pus acum 11 ani
   
bcristian
MESTER

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 23
Turatia este proportionala cu frecventa, deci in nici un caz nu are ca cauta motorul ala la 400 Hz. Ar ajunge teoretic la 24000 rpm daca este de 3000 rpm la 50 Hz. In realitate, turatia este mai mica (~2850 practic fata de 3000 teoretic), dar oricum la 400 Hz e mult prea mult.

pus acum 11 ani
   
ola_nicolas
MESTER

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 123

cnc-3000 a scris:

...Daca insa era 60Hz pai nu prea am curaj sa-l ridic la 400Hz. Ma gandesc ca s-ar putea da la mine sau mai rau, sa-si ia zborul

Nu iti face probleme pentru utilizarea convertizorului. La motoarele asincrone, regimul de frecventa este mult mai usor decat la transformatoare. Frecventa scade gradual incepand din adancimea miezului, iar in zona intrefierului este foarte mica - in jurul a 5 Hz. Tocmai de aceea la motoare se foloseste tabla silicioasa de grosime mai mare decat la transformatoare. In ceea ce priveste transformatoarele, eu personal am utilizat tole cu grosimea de 0,35 mm la bobinele specifice generatoarelor de semnale sinusoidale de pana la 400...500 Hz - bineinteles cu inductii mai mici in miez pentru a limita pierderile. Deci pana la 400...500 Hz, nu trebuie sa-ti faci probleme. Trebuie insa sa fii atent la regimul tensiunilor, care trebuie micsorate la frecvente mari.

Modificat de ola_nicolas (acum 11 ani)


pus acum 11 ani
   
cnc-3000
Administrator

Din: neant
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 808
Am mai achizitionat un motor, de data aceasta trifazic. Trebuie schimbati rulmentii dar in afara de asta pare sa fie in stare buna. Nu are elicea de ventilator dar nu este nici o problema pentru ca oricum urma sa-i montez un ventilator electric pentru o racire eficienta la orice turatie.






L-am alimentat in triunghi si merge satisfacator. Are mai mult cuplu decat cel monofazat. Insa nu vad nici o alta diferenta intre dele doua motoare.. Se aude si la acesta un tiuit si nu stiu daca trebuie sa se auda sau nu acest zgomot. Momentan trebuie sa ma dumiresc cum sunt setarile la convertizor si apoi o sa vad daca se mai aud zgomote ciudate sau nu. Zgomotul este perceput cel mai bine de camera la turatia maxima, dar el este prezent si de intesitate mare la orice turatie.


pus acum 11 ani
   
cnc-3000
Administrator

Din: neant
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 808




Ce dilema am: in specificatiile convertizorului spune ca toate caracteristicile sunt date pentru alimentarea unui motor cu 4 poli. Motorul pe care il am are doar 2 poli (1400rot/min). Trebuie modificate setarile la convertizor in functie de asta?


pus acum 11 ani
   
barosul
MESTER

Din: bacau
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 94

cnc-3000 a scris:





Ce dilema am: in specificatiile convertizorului spune ca toate caracteristicile sunt date pentru alimentarea unui motor cu 4 poli. Motorul pe care il am are doar 2 poli (1400rot/min). Trebuie modificate setarile la convertizor in functie de asta?

4poli =1500
2 poli=3000
de obicei se foloseste expresia :numar perechi de poli
da in setari este si obtiunea de specificare a nr. de perechi de poli
personal am manualul convertizorului in limba romana  dar nu am scaner si manualu este destul de bine legat si nu se poate deschide corect ca sa poata fi scanat corespunzator.O sa incerc sa pozez poginile cu setarile mai importante.

Modificat de barosul (acum 11 ani)


pus acum 11 ani
   
catalyn
MESTER

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 11
am si eu o interbare convertizorul de frecventa merge la motor trifazic normal sau trebuie sa fie motor dedicat adica cu plaja de turatii. Eu am un motor trifazic obisnuit akm pe strung seamana la carcasa cu cel din video dar inca nu stiu puterea deoarece nu mai are placuta de identificare si vreau sa iau un convertizor de frecventa la el pentru a controla turatiile pentru filete.

pus acum 11 ani
   
sorin renato
MESTER

Din: Galati
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 343
eu pentru filete mi-am facut o manivela!                        

_______________________________________
Tos MN80a full option

pus acum 11 ani
   
catalyn
MESTER

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 11
cum adica o manivela? Eu vreau sa pun convertizor deoarece am probleme si cu , cutia de viteze si cam vreau sa o ocolesc sa nu mai fiu nevoie sa schimb vitezele.

pus acum 11 ani
   
djseba
MESTER

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 88
eu nu inteleg o chestie cu convertizoru , pot avea din motor turatie mica si aceeasi forta ca la turatie mare fara cutie de viteze si alte reductoare? sau face exact ce face si un autotransformator sau variac? (am inteles ca face trifazic din monofazat asta stiu)

pus acum 11 ani
   
sorin renato
MESTER

Din: Galati
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 343
asta e "convertizorul " meu, turatie foarte variabila, de la 60 rpm in jos, ultima descoperire in domeniu, l-am facut intr-o ora, cred.
am un strung Tos MN80, care are in  capatul axului doua " crestaturi" de 6 mm, in care intra tija transversala. e prototip, trebuie sa fac alta manivela , cu gaura longitudinala de minim 6 mm. am urmat si eu o recomandare, ideea este veche...
o folosesc la filetat, cu un cutit ascutit in stilul asta:
e vorba de chestia din partea de jos a paginii
am facut filet M10/1,5 pe lungime strict cat o piulita, pentru un minipolizor. si, culmea, a iesit mai bine decat cu o filiera

frecventa type sv008ic5 asta " meu, turatie foarte variabila, rpm jos, ultima domeniu, l-am

17.8KB

Modificat de sorin renato (acum 11 ani)


_______________________________________
Tos MN80a full option

pus acum 11 ani
   
cnc-3000
Administrator

Din: neant
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 808

djseba a scris:

eu nu inteleg o chestie cu convertizoru , pot avea din motor turatie mica si aceeasi forta ca la turatie mare fara cutie de viteze si alte reductoare?


DA. Cuplul motorului se pastreaza in mare masura. La cele mai mici turatii insa scade deoarece scade si tensiunea de alimentare. Nu cunosc caracteristicile exacte insa pot spune ca-si pastreaza puterea.


pus acum 11 ani
   
cnc-3000
Administrator

Din: neant
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 808
Dupa mult timp am montat convertizorul intr-o configuratie care sa-mi permita sa-l folosesc pentru mai multe utilaje. Pe scurt, am alimentat o priza trifazica din convertizor astfel pot cupla pe rand strungul sau polizorul. Fiind de puteri apropiate (strungul 0,75KW si polizorul 0,6KW) functioneaza perfect pentru ambele motoare. Singura problema intampinata a fost ca a trebuit sa maresc timpul de decelerare de la 4sec. (cat era pentru motorul de strung) la 18sec. pentru polizor. Acesta din urma fiind de turatie mare si inertie mare, imi dadea o supratensiune si convertizorul prezenta aceasta eroare. In rest, totul este perfect functional.



pus acum 10 ani
   
alin 105
MESTER

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 105
Si pe mine ma bantuia aceasi idee "economica"
Am achizitionat anul trecut de la un tovaras de suferinta (Daniel) un convertizor trifazic pe care il voi monta pe strung (impreuna cu un motor trifazic)ca sa scap de corvoada curelelor.
Insa ma gandeam ca n-ar fi rau ca sa folosesc acelasi convertizor la mai multe motoare...
Ma intereseaza daca pe strung functioneaza acea frana (decelerarea din convertizor).Alta chestie care ma enerveaza la strungul meu e timpul necesar opririi universalului, motiv pt care il franez cu o bucata de lemn cu care apas pe flansa...stiu, e cam ciobaneasca metoda, dar in lipsa unei frane adecvate, merge si asa.


pus acum 10 ani
   
catalyn
MESTER

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 11
Am si eu o intrebare in legatura cu acest convertizor . El merge legat la orice motor trifazic sau trebuie un anumit motor ? Deoarece eu la strung am legat un motor trifazic alimentat la 220 si pornirea se face cu un condesator prin impuls si vreau sa nu ma mai chinui cu schimbarea curelelor pentru a avea diferite viteze mai ales la filetat. mentionez faptul ca motorul este undeva la 2Kw putere nu stiu exact cat deoarece nu mai are acea placuta pe el. Ma pote ajuta cineva pe aici cu sfaturi in alegerea unui convertizor pentru el?

pus acum 10 ani
   
cnc-3000
Administrator

Din: neant
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 808
Puterea motorului este importanta in alegerea convertizorului. Este in regula sa fie un convertizor cotat pentru o putere mai mare decat motorul dar nicidecum mai mica. O sa dea numai erori in functionare sau mai rau, o sa se strice.
Orice motor trifazat poate fi alimentat printr-un convertizor de frecventa electronic. Important este felul in care se face legarea bobinelor motorului la alimentarea din convertizor, si anume neaparat facuta in triunghi.

@alin 105: decelararea se poate seta din optiunile convertizorul. Neplacut ca odata setat acest timp, convertizorul va folosi setarea pentru orice motor alimentat din el. Cum am scris in postul anterio, a trebuit sa maresc timpul de decelerare pentru ca imi dadea erori de supratensiune cand oprea motorul de polizor. Acum stau si eu si astept langa strung 18sec pana se opreste. Nu pot sa-l franez manual pentru ca decelerare presupune alimentarea lui la o frecventa in scadere. Astfel motorul este alimentat si orice interventie mecanica asupra lui este greoaie si il forteaza inutil. Inca nu am folosit frana din convertizor dar trebuie sa mai studiez problema pentru ca nu stiu daca este doar o frana de urgenta sau poate fi folosita ca frana de lucru. Din ce am citit pana acum, franarea se face prin injectare de curent continuu intr-una din bobinele motorului. Cum poate afecta asta motorul inca nu stiu.

Cine stie mai bine, rog sa-mi spuneti si mie


pus acum 10 ani
   
alin 105
MESTER

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 105
Sper din tot sufletul ca sa pot folosi decelerarea fortata in cazul strungului meu.Mi-ar placea sa se opreasca cat mai rapid , ceva de genul a 2-4 sec.Urmeaza sa ii montez si un universal de 160 (achizitionat de 1 an de zile, deja... ) in locul celui original de 100.Universalul de 160 , plus flansa aferenta  insemna multe kg in plus, care ar insemna multe secunde in plus la oprirea libera, nefortata....

pus acum 10 ani
   
crysst
MESTER

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 102
Dupa ce am citit topicul am inteles.???? ca motorul meu de strung SP80 de 0,375 KW si 1470 rot/min, trifazic...il pot alimenta la 220 si ii pot regla nr de ture cu ajutorul unui convertizor de frecventa ca el din topic? adica scap sa mai caut un motor monofazic de o putere mai mare (macar 0,75KW sa compenseze nr de faze lipsa) si in plus nici nu ma mai deranjez sa schimb curelele????
Am inteles bine ?

Daca da...atunci inevitabil vin intrebarile :
1. de ce putere a convertizorului am nevoie?
2. de unde iau un convertizor?
3. cat costa unu?

Multumesc anticipat celor care vor binevoi sa piarda putin timp cu lamurirea mea.


pus acum 10 ani
   
crysst
MESTER

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 102
am aprofundat subiectul si am ajuns la concluzia ca da, este o solutie, mai mult am si comandat un convertizor de 0,75kw
Intrebarea care ma framanta....prin folosirea convertizorului, motorul va pierde din puterea lui originala data de 380? Daca da, cam ce procent?
In plus daca am variator de turatie la buton si nu mai trebuie sa folosesc fuliile, cum ar trebui sa setez strungul?
1 . pe cea mai rapida turatie si din buton sa o micsorez
2 . pe cea mai mica viteza si din buton sa o maresc
3 . o viteza medie


pus acum 10 ani
   
cnc-3000
Administrator

Din: neant
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 808
Ca idee, puterea convertizorului trebuie sa fie cel puțin egala sau mai mare decat puterea motorului ce urmează a fi alimentat. Puterea motorului scade puțin īn momentul scăderii turatiei la maxim, convertizorul variind si tensiunea de alimentare odata cu turatia. Nu pot spune īn procente cat, dar tinānd cont ca nu o sa folosesti prea mult turatia minima nu cred ca are importanța prea mare.
Și da, folosind convertizorul vei scapa de nevoia de a schimba vitezele prea frecvent. Probabil cel mai bine ai lasa pe fulia din mijloc insa asta o sa vezi atunci cand o sa īncepi sa lucrezi pe el.
Sper ca ai ținut cont cand ai comandat convertizorul sa fie cu intrarea pe o faza si ieșirea pe trei faze!?
Un alt mare avantaj al folosirii convertizorului este ca poti comanda din el motorul pe mers inainte, inapoi, oprire de urgență, etc. Are de asemenea tot felul de protectii deci protejează si motorul. Singura modificare la motor este ca va trebui sa montezi un ventilator electric separat pentru racirea fortata si constanta. Mai ales ca motorul la SP se afla īnchis in dulap...

Oricum, strunguletul SP 80 este un strung de mecanica fina. A fost dotat din fabrica cu un motor de mica putere pentru ca a fost destinat prelucrării de piese de mici dimensiuni. Daca intentionezi sa prelucrezi piese mai mari (cum m-am chinuit și eu) o sa fie necesar un motor de putere mai mare. Insa cum tu ai si SN320 nu ar trebui sa te chinui pe SP.


pus acum 10 ani
   
crysst
MESTER

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 102
am comandat convertizoru care trebuie, marca telemecanique model ATV18U18M2, mai ramane problema ventilatorului, ai cumva o poza sa vad cum ai montat tu ventilatorul la al tau?

pus acum 10 ani
   
cnc-3000
Administrator

Din: neant
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 808
Nu am montat convertizorul la SP ci la celălalt strung. Insa nu am mai apucat sa pun ventilatorul adițional si nici poze nu am facut.
Insa la SP poti sa montezi ventilatorul pe peretele dulapului in dreptul motorului unde este fanta de aerisire. Sper sa fie la fel dulapul ca la SP-ul pe care l-am avut eu 


pus acum 10 ani
   
crysst
MESTER

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 102
mi-a ajuns convertizorul   , i-am descoperit aproape toate chichitele care ma interesau in mod special , cum ar fi:
- unde intra 220
- unde ies 3 faze plus nul
- ce contacte rebuie sa fac ca sa porneasca motorul in fata si in spate
- cum sa maresc turatia

Ce nu am inteles este unde si cum trebuie montat potentiometrul pentru reglarea turatiei

Postez cateva fotografii din manualul convertizorului:

1 .


aici L1, L2 - alimentarea la 220
U1, V1, W1, 3 faze iesire
LI1 conectat la +24 si la LO+ pornit inainte
LI2 conectat la +24 si la LO+ pornit inapoi
LI3 si LI4 presetari neimportante deocamdata

dilema mea apare la contactele: +10, AI1, COM, AIC, AI2, LO undeva intre astea trebuie montat potentiometru care imi va face turatia sa creasca sau sa scada.
Cum montez potentiometru?

inca 2 fotografii ajutatoare din acelasi manual:




http://www.fileshare.ro/e30319707

Atasat este manualul complet al aparatului


pus acum 10 ani
   
crysst
MESTER

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 102
am rezolvat, se pune un potentiometru de 10k omi cu 3 picioare unde piciorul 1 este la +10 cel din mijloc este la AI1 si ultimul la COM, merge ca uns

pus acum 10 ani
   
crysst
MESTER

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 102
a aparut inevitabil alta problema.....motorul se invarte dar nu are putere, de unde este problema? vre-o idee?

pus acum 10 ani
   
cnc-3000
Administrator

Din: neant
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 808
Depinde ce "putere" are. Īn mod normal la 375W nu este ca motorul de la SN320. Daca totuși functioneaza sub capacitate, poate este vorba de legături. Parca alimentat prin convertizor, motorul trebuie sa fie legat triunghi?! Nu mai țin minte exact dar trebuie sa găsești specificat in cartea tehnică a convertizorului.

pus acum 10 ani
   
crysst
MESTER

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 102
e slab adica daca ii dau turatia pe 60hz si pe curelele care sa duca la universal cea mai mica viteza...opresc universalu cu mana, daca incerc sa dau pe avans automat nici nu il misca.....daca las curelele la jumatate nici universalu nu il invarte.....acum in setari undeva am gasit o valoare in Hz care poate fi modificata de la minim 40 la maxim 320 HZ....eu acolo am lasat implicit 60 HZ....aia este singura setare care m-ar putea salva.....in dreptul ei scrie maximum output frequency...dar tare imi este frica ca asta doar mareste turatia pana la teoretic 6-7000.....lucru care nu m-ar ajuta.
Nu m-am uitat la legaturile motorului.....doar am luat cele 3 faze si le-am legat la convertizor plus nulu.

Modificat de crysst (acum 10 ani)


pus acum 10 ani
   
cnc-3000
Administrator

Din: neant
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 808
Ciudat. Daca era ceva in neregulă cu motorul (gen sa mearga doar in doua faze) sesiza convertizorul si afișa eroarea. Verifica legăturile (vezi clipul meu cu motorul și vezi cum sunt făcute punțile) si īncearcă motorul pe liber fara sa antrenezi strungul. Sa nu fie probleme din strāns prea tare curelele sau ceva in lantul cinematic. Insa ma gandesc ca daca era forțat, iarăși, arată convertizorul eroarea... Mai īncearcă.... Succes!

pus acum 10 ani
   
crysst
MESTER

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 102
baietii de pe un alt forum zic ca trebuie schimbata legatura....un motor trifazic normal are firele legate in stea....si cica daca il alimentezi de la convertizor trebuiesc puse in triunghi....maine incerc asta. Sper sa fie solutia.

pus acum 10 ani
   
cnc-3000
Administrator

Din: neant
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 808
  Pai asta zisei și eu mai sus, nu? 

pus acum 10 ani
   
crysst
MESTER

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 102

cnc-3000 a scris:

  Pai asta zisei și eu mai sus, nu? 


cu alte cuvinte....


pus acum 10 ani
   
barosul
MESTER

Din: bacau
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 94

crysst a scris:

baietii de pe un alt forum zic ca trebuie schimbata legatura....un motor trifazic normal are firele legate in stea....si cica daca il alimentezi de la convertizor trebuiesc puse in triunghi....maine incerc asta. Sper sa fie solutia.

Asa este trebuie legat in triunghi.


pus acum 10 ani
   
crysst
MESTER

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 102
problema rezolvata, totusi motorul pe fuliile care ii dau viteza mare universalului, pe viteze mici il opresti cu mana, urmatorul pas , un motor trifazic de 0,75 kw

Modificat de crysst (acum 10 ani)


pus acum 10 ani
   
sorin renato
MESTER

Din: Galati
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 343
Nu e cazul sa cauti motor mai mare, eu merg bine-mersi cu motorul original si nu am reusit sa bblochez niciodata motorul in sine, aluneca curelele. Cred ca problema este de la curele, chiar tu ai zis la un momemnt dat "daca las curelele la jumatate nici universalu nu il ".
Ce vrea sa insemne " curelele la jumatate"? Daca curelele nu sunt intinse corect, normal ca nu se transmite miscarea si opresti universalul cu mana.
Daca frecventa convertizorului este de 40-300hz, n-ai facut nimic, la 40 hz se reduce turatia mororului la 1000rpm, sa zicem, iar turatia minima la 80 rpm, estimat, mult prea mult pentru filetare. Ti-ar fi trebuit un convertizor cu frecventa minima sub 10 hz. Sau o manivela pentru filete.


_______________________________________
Tos MN80a full option

pus acum 10 ani
   
crysst
MESTER

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 102
cand am zis curelele la jumatate ma refeream pe fulii medii, adica nici prea rapid nici prea incet, convertizorul imi permite sa ma duc si pe viteza de 1 hz, dar este unde a o setare care are parametri intre 40 si 320 hz, DAR mai exista undeva o setare care suna cam asa:
Ufr - parameter enabling the torque to be optimized at a very low speed.... minim 20, maxim 100, eu cred ca l-am lasat undeva la 50....posibil sa fie ce imi trebuie?


pus acum 10 ani
   
sorin renato
MESTER

Din: Galati
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 343
50hz e frecventa retelei, nu e nici o scofala sa folosesti convertizorul la 50hz, e strict turatia nominala a motorului. Verifica la 20 hz .

_______________________________________
Tos MN80a full option

pus acum 10 ani
   
crysst
MESTER

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 102
sa pun pe 20? eu ma gandeam sa pun pe 100 ca sa fie mai puternic pe turatii mici

pus acum 10 ani
   
sorin renato
MESTER

Din: Galati
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 343
La 50 hz turatia este de 1500rpm, la 100hz turatia motorului este 3000 rpm. Deci nu vei avea turatii mici la 100 hz. Trebuie sa cobori drastic frecventa sau sa iti faci manivela pentru filetat

_______________________________________
Tos MN80a full option

pus acum 10 ani
   
sorin renato
MESTER

Din: Galati
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 343
http://metalic.3xforum.ro/post/137/1/ch ... u_filetat/

_______________________________________
Tos MN80a full option

pus acum 10 ani
   
crysst
MESTER

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 102

sorin renato a scris:

La 50 hz turatia este de 1500rpm, la 100hz turatia motorului este 3000 rpm. Deci nu vei avea turatii mici la 100 hz. Trebuie sa cobori drastic frecventa sau sa iti faci manivela pentru filetat


Chestia este ca respectiva valoare modificabila de la 20 la 100 nu se refera la Hz....acolo unde valoarea variabila este in HZ exista o coloana numita UNIT unde este scris Hz in dreptul respectivei valori....in cazul asta nu este vorba de Hz, este pur si simplu o valoare, valoare care dupa cum suna functia, si anume:

Parameter enabling the torque to be optimized at a very low speed (Parametru care permite cuplului să fie optimizată la o viteză foarte scăzută cu cat e mai mare cu atat cuplul (torque) va fi mai mare


pus acum 10 ani
   
sorin renato
MESTER

Din: Galati
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 343
Am inteles, verifica cuplul la 10 hz, vezi daca poti sa opresti universalul si apoi fa-ti manivela pentru filetat, crede-ma ca e mult mai ieftin decat un alt motor sau un alt convertizor, nu te costa decat timpul in care o faci.
Am mai citit ca la frecvente reduse cuplul e foarte mic, vorba ta, opresti universalul cu mana.
Deci eu am ales bine . Condensatori, parca 26 microF pentru alimentare la 220 si manivela pentru filete.


_______________________________________
Tos MN80a full option

pus acum 10 ani
   
cnc-3000
Administrator

Din: neant
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 808
Momentan discutia nu mai are nici o legatura cu subiectul din topic. crysst daca doresti continuă discuția pe topicul deschis de tine cu sp-ul sau deschide un subiect separat pentru convertizorul telemecanique. Multumesc pentru intelegere, mesajele nerelevante vor fi sterse.

pus acum 10 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la