forumul prelucratorilor prin aschiere
Un loc pentru pasionatii prelucrarilor prin aschiere unde pot cere/oferi sfaturi si impartasi din experienta lor.
Lista Forumurilor Pe Tematici
forumul prelucratorilor prin aschiere | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUMUL PRELUCRATORILOR PRIN ASCHIERE

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
loca23 din Cluj
Femeie
23 ani
Cluj
cauta Barbat
23 - 44 ani
forumul prelucratorilor prin aschiere / Strungul si SDV-uri ajutatoare / Strung Tos MN80A informatii/reconditionari  
Autor
Mesaj Pagini: 1
balogm
MESTER

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 32
Am deschis topicul pentru subiecte cu privire exclusibv la acest strung.

- Am achizitionat acest strung de la cineva, fara masa, inplicit tot sitemul de actionare, si fara accesorii
- Am cumparat un motor monofazic de 700W si 1410rot/min fulia din nimereala e chiar pentru curea de 10x9, dar e doar simpla
- Intre timp am vorbit cu cineva si a zis ca mi-a trimis si reductorul de curea original de Tos MN80A deci cel tarziu maine ar trebui sa il am (daca totul decurge cum ar trebui)
- pentru banc o sa cumpar materiale noi, lemn masiv de pin, balamale de la IKEA (au de la Blum de calitate), durolac,... si o sa ii fac un banc
Vreau ca toata reconstructia sa fie identica cu originala, doar ca o sa fie noua si la o calitate superioara originalei cu care venea strungul.

intrebarea mea ar fi daca ma poate ajuta cineva cu
- o informatie cu privire la lungimea curelelor originale (de TOS MN80A), e notata pe curele. (avea o curea dar cu sectiunea de 13X11 parca, adica mult mai mare pentru fuliile existente)
- ce diametre (exterioare) sunt la fulia de pe motor ... intrucat voi face una la comanda, nu estimez sa fac rost de originala

Deocamdata atat, merci


pus acum 9 ani
   
sorin renato
MESTER

Din: Galati
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 343
Cureaua de la fulia intermediara la ax este de 1180 cu 9-10mm latime , daca nu ma insel, incercati sa  descarcati documentatia de pe net, acolo sunt oferite toate informatiile , pentru dimensiunile bancului va ajut eu.
Bancul este facut din PAL gros  de 18 mm ( daca imi aduc bine aminte, am mai scris undeva ) pentru partea superioara, Pal normal pentru " dulapuri" si placaj  de 4 mm pentru spate
Nu  e nevoie sa cumparati balamale blum, niste balamale  lungi din tabla sunt suficiente si mai rezistente. Important este sa faceti totul solid, mai ales in lungime( placajul original nu e o idee prea buna din cauza rigiditatii reduse).
Daca mototul este de 700W, ar trebui sa latiti compartimentul , abia incape mototul original. Pe timp de vara motorul se incalzestebine de tot,  aerul este aproape in totalitate recirculat, fereastra de ventilatie din spate e cam ineficienta. O gura de aductiune din exterior, cu ceva ghidaj catre ventilator e o idee suficient de buna pentru a fi pusa in aplicare( eu asta am de gand sa fac anul viitor) . Alta idee demna de luat in calcul e sa scoateti motorul in afara , pe spate, cu o curea ceva mai  lunga . In felul asta dimensiunile bancului raman aceleasi, dar trebuie sa aveti ceva loc in spatele strungului.

Modificat de sorin renato (acum 9 ani)


_______________________________________
Tos MN80a full option

pus acum 9 ani
   
balogm
MESTER

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 32
Merci pentru informatii
- manualul strungului l-am downloadat de pe net insa nu apar specificate lungimile de curea
- pentru dimensiunile bancului am luat pozele din manual cu cotele de gabarit si am incercat sa deduc dimensiunile din raportul desenului
- bancul il fac identic dar nu din PAL ci din placi de pin (de la Hornbach) chiar daca ma duce mai mult, va fi frumos cand va fi dat cu lac transparent durolac
- placa din spate nu placaj voi pune tot placi de pin
- partea superioara cred ca cea mai buna varianta e blat lemn masiv sau placi tego de mesteacan (ca e mai tare), chiar daca ma duce mai mult (aici mai vad ca nu e banc de lucru)
- ansamblul va fi demontabil astfel incat inbinarile vor fi ca la mobila clasica, doar ca voi pune mai multe cepuri
- nu imi place balamaua aia lunga, o prefer pe asta
- la nici un motor dinasta cu inductie (nu toate) nu imi place sistemul de racire... pentru ca nu e precis si eficient...  deci o sa ii pun un ventilator cu o director din plastic sau carton

Mi-a venit adineauri reductorul pe curea ... deci ma bucur ca asta e rezolvata (chiar daca mai e de curatat la ea si poate in viitor schimbat axul (cinevo o pus rulmenti dar nu pare lucrare de calitate rotile mici cam bat in lateral si tind sa cred ca axul e putin stramb sau e montata inclinat fulia, ... trebuie sa vad ce nu e facut in regula... fixarea nu mai e cu pini ci cu surub la capat

Modificat de balogm (acum 9 ani)


pus acum 9 ani
   
balogm
MESTER

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 32
Hai sa seruiesc si niste poze ... poate unii sunteti curiosi

1 cand am luat strungul arata asa  ... si am dat 12mil pe el ... cu greu m-am gandit daca sa il iau ... da am zis ca nu ma fac pe mine 12 mil ... si cu ceva reconditionare il fac ca nou ... cand oi avea timp (la categoria pasiuni tehnice)
cureaua e de sectiune mai mare decat fulia ... am taiat-o jos

strung tos mn80a hai seruiesc niste poze ... poate unii sunteti curiosi1 cand luat strungul arata

23.3KB

Modificat de balogm (acum 9 ani)


pus acum 9 ani
   
balogm
MESTER

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 32
Dupa curatare rapida fara demontare ... strungul arata asa

strung tos mn80a dupa curatare rapida fara demontare ... strungul arata asa

33.1KB

Modificat de balogm (acum 9 ani)


pus acum 9 ani
   
balogm
MESTER

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 32
2. Am mai cumparat din tancioc motorul impreuna cu un buton start stop (nou da defect.. demontat si reparat) 150 lei
- Motorul l-am demontat azi si i-am mai pus un cablu sa ii pot inversa rotatia (cablul alb) (provizoriu e legat improvizat si cablul de alimentare la priza ce a venit bonus cu motorul si cu care am verificat ca pot inversa sensul de rotatie)
- Motorul arata ca nou atat exterior cat si interior ... in poza are urme de vaselina pe el si de picior (cand l-am probat sa nu vibreze)

strung tos mn80a mai cumparat din tancioc motorul impreuna buton start stop (nou defect.. demontat

33.7KB

Modificat de balogm (acum 9 ani)


pus acum 9 ani
   
balogm
MESTER

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 32
Si acum mi-a venit si reductorul pe curea ... a costat 250 +54 transportul ... dar sunt fericit ca l-am gasit ... ca nu vroia nimeni sa imi vanda un banc separat de strung
e in facerile curatarii

strung tos mn80a acum mi-a venit reductorul curea ... costat 250 +54 ... dar sunt fericit l-am gasit

30.2KB


pus acum 9 ani
   
sorin renato
MESTER

Din: Galati
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 343
Reductorul( eu ii zic fulie intermediara, desi termenul e gresit) are si surubul de ridicare? Maneta pare sa fie prezenta.
Sticla aia prafuita a facut minuni!


_______________________________________
Tos MN80a full option

pus acum 9 ani
   
balogm
MESTER

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 32
- Surubul de ridicare e demontat si i se vede o parte in coltul stanga sus al imaginii.
- maneta este dar ii lipseste bila din capat (avea o sarma legata)

Ce mai mare problema care o am cu reductorul de curea e la nivel de lagar... a fost reconditionat cu rulmenti dar au fost bagate fuliile fortat si si rulmenti au fost deteriorati cu aceasta operatie, cea mica e  fisurata in spate la butuc trebuie sudata si restrunjita ca bate vreo 2 mm lateral, ce mare e ok, doar ca e lovita cu ciocanul la butuc, probabil pentru eliminarea jocului (bataia rotii axial)

Nu e prioritate, si nu e lucrare simpla (implica atat axul, rulmenti, cat si cel putin una din fulii), merge si asa ... dar trebuie facut in viitor sa mearga silentios si sa nu bata fuliile (cea mica bate axial)

Modificat de balogm (acum 9 ani)


pus acum 9 ani
   
sorin renato
MESTER

Din: Galati
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 343
E normal sa aiba rulmenti pe axul reductorului, in documentatie se gaseste si tipul lor. Da, cineva a vrut sa schimbe rulmentii si a facut-o de oaie. Si rulmentii mei fac zgomot, dar nu prea deranjant. Eu zic ca problema e la ax, fuliile ar trebui sa fie bune, poate reusesti sa rezolvi problema doar cu un ax bun, fara sa trebuiasca sa te atingi de fulii. Eu nu prea pot sa ii dau peste 1000 rpm, incepe sa se zguduie bancul, probabil fuliile sunt putin excentrice( fulia mare are cateva gauri , pentru echilibrare cel mai probabil)
O problema ar fi la  batiu, pe portiunea pe care calca papusa , din neglijenta utilizatorului ramana span pe batiu si se deterioreaza ( se umfla) cand se blocheaza papusa mobila


_______________________________________
Tos MN80a full option

pus acum 9 ani
   
balogm
MESTER

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 32
- Nu stiu ce documentatie ai tu , dar in a mea nu apere nici tipul rulmentilor ...
- are gresor de ungere (exact cum are strungul peste tot), daca e prezent gresor de ungere trebuie sa aiba bucsi si nu rulmenti, dar sau uzat, nu sau uns (in fabrica nu are nimeni grija de sculele fabricii) I-am bagat ulei la inceput cand nu m-am gandit ca e cu rulmenti, si nu s-a schimbat zgomotul.
- Eu prefer bucsi in locul rulmentilor pentru ca sunt silentioase ... pana la reconditionare mai sunt multe alte prioritati ... voi vedea atunci.
- fulia mica a fost bagata fortat, cred ca suprafata de inbinare era conica, iar cel ce a facut axul(pentru ca i-a pus rulmenti) l-a facut plan si a fortat fulia si sa fisurat, daca sa fisurat sa dezaxat cilindrul ei si din cauza asta bate ... cand o voi face din nou , rulmentii, axul va trebui sa reconditionez suprafata de imbinare a fuliei cu axul (o bucsa, sudura,... voi vedea cum o voi face)

Modificat de balogm (acum 9 ani)


pus acum 9 ani
   
sorin renato
MESTER

Din: Galati
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 343
http://www.usinages.com/Documentations/ ... glish).pdf Pagina 11, 2 bucari 6204, curele 800X10 , 1180X10.
Manualul mei e in germana si este  identic cu cel prezentat. Sunt curios de ce al tau e diferit. Am intalnit rulmenti vechi, cu vaselina cu calciu care se uscase iar respectivul calciu( depunere alba) era extrem de dur, probabil cauza deteriorarii rulmentilor. Nu m-am uitat prea atent la reductorul meu, i-am bagat doar vre-o 50 de ml de ulei si asta a fost tot.


_______________________________________
Tos MN80a full option

pus acum 9 ani
   
balogm
MESTER

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 32
Ai dreptate, scuze,
Merci fain, super
Nu stiu cum naiba, am citit manualul cap coada, dar nu am dat importanta la momentul respectiv la aia, si cand am cautat am cautat anapoda
Merci inca o data.

6204 e un rulment chiar uzual ... vroiam sa mai comand vreo 4 ... mai punem inca doua
Cred ca axul e stramb (si nu de la fulia fisurata e problema) pentru ca a stat mult timp agatat in curea in o singura pozitie si de aia fulia mica bate.... alta explicatie nu gasesc ... poate nici nu are rost sa imi bat capul pentru ca fuliiel oricum au fost scoase (nu mai sunt fixate cu stif in gaurile din butuc, doar cu pana si surub la capat... oi vedea ... deocamdata nu am presa hidraulica...

in poza se vad cele doua fisuri (descoperite dupa curatare)

strung tos mn80a dreptate, fain, supernu stiu cum naiba, citit manualul cap coada, dar dat

27.9KB

Modificat de balogm (acum 9 ani)


pus acum 9 ani
   
sorin renato
MESTER

Din: Galati
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 343
Sper ca in week end sa ajung sa masor bancul strungului, eu am inaltat bancul cu 30 de cm, un suport din pal a fost foarte necesar, inaltimea mea fiind de aproape 1,90m . Axul strungului imi ajungea pe undeva prin dreptul buricului si incepuse sa ma doara spatele.

_______________________________________
Tos MN80a full option

pus acum 9 ani
   
balogm
MESTER

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 32
am reusit sa dezmembrez reductorul ... metoda cu ciocanul ... pentru ca nu am presa... si ce am constatat
- fisura de pe butuc e de la pana, cred ca era prea inalta, sau canalul insuficient sau borduri netesite,... deci nesemnificativ, daca vreau o sudez daca nu nu, e fisurat diagonal, in dreptul penei are cativa mm si se ridica diagonal in sus ... mai degraba o sudez sa nu zboare in timp
- arborele este indoit si am gasit si explicatia de ce ... el are prelucrata o gaura de stift excentrica, cum fulia vine prea fix in timpul presarii a facut ca axul sa se deformeze datorita gauri excentrice ... deci axul trebuie indreptat, tesita si sudata gaura, indreptat din nou
- tesesc bordurile la pana si la canale, si ai reduc si inaltimea penei putin
- rulmenti voi pune 6204 versiunea 2RS (cu capace plastic pe ambele parti ... cele originale erau fara) nu voi mai pune aparatorile de metal, voi slefui putin arborele fuliei mici sa intre mai usor, si voi pune cate un distantier intre rulmenti si fulii pe de o parte iar in partea cealalta cu surub cum era initial ... si toate astea doar dupa ce cumpar o presa hidraulica

- am luat azi din tancioc un motor de 1,5kw trifazat cu 70 lei si cu fulie variabila(inutila la strung), asta in eventualitatea in care in viitor trec pe convertizor de frecventa
- am gasit la dedeman placa tego (lem multistrat de mesteacan ... placa extra strong ... placa tego din lemn de plop e de trei ori mai ieftina, da e moale) solida pentru banc lucru, etc ... oricum prea solida pentru strung ... dar buna pentru alte proiecte 1250x2500x21 antiderapanta pret 500Lei /buc ... o am in vedere mai ales pentru un circular de masa (un alt proiect) si un banc propriuzis de lucrari grele ...

deocamdata mai am de lucru la atelierul "home use" pana sa instalez mobilierul ce l-am cumparat, strungul,...

- merci frumos, dar nu te stradui cu dimensiunile bancului (decat poate ca info pentru altii) ca eu le-am dedus in mare (dupa desen si dimensiunile de gabarit) o sa mai ramana sa determin dimensiunile de pozitionare a reductorului dupa grosimea blatului si lungimea curelelor
- mi-ar fi de folos daca mi-ai masura diametrele fuliilor de la motror ... fulia aia nu o am ... desi am determinat dimensiunile aproximative ale ei ... ar fi super sa le stiu pe cele exacte ... din calculele mele au reiesit 174, 157, 41-50

merci fain


pus acum 9 ani
   
sorin renato
MESTER

Din: Galati
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 343
Diametrele sunt dificil de masurat din cauza pozitionarii in spatele reductorului. trebuie sa ma straduiesc mai mult.
Crezi ca la 21 mm e prea solida pentru strung? stai sa vezi cum au gandit cehii bancul...

Grosimea pal-ului de blat este de 35 mm, restul e de 22mm .
Inaltimea dulapurilor, pana sub blat este de 74,5cm, adancime exterioara 52 cm, latime 36,5cm.
Distanta dintre dulapuri, spatiul gol , 42,5mm.
Sertarul e inalt de 14,5 cm si culiseaza pe doua patrate din lemn de fag prinse cu holzsuruburi solide. Am adaugat ceara pentru alunecare buna.
Blatul are 117 cu 55 cm, tava strungului este pozitionata la 6,5 cm fata de fata si la 6 cm fata de stanga.
Suportul reductorului este la 33 cm de tablie., reductorul se monteaza la 10-15 mm la perete, pentru a permite accesul curelei.  In placajul din spate este o gaura mare dreptunghiulara pentru aerisire, cu un capac metalic cu fante, prins fara  suruburi, prin niste cleme lungi, culiseaza pe verticala.
In usa din stanga este o gaura pentru axul comutatorului , la 13 cm de partea superioara.
Dulapurile stau pe doua suporturi din lem de fag imbinate in coada de randunica simpla, sau mai degraba " degete" , am reusit sa masor doar fata, 29 cm, inaltime 6,5 cm,  restul e cam la fel pozitionat. Intre suporturile dulapurilor este o stinghie din fag cu rol de rigidizare, cam 2x3 cm .
eu sunt inalt, am 1,90 m, am adaugat un suport de 30 cm din pal pentru a evita durerile de spate.
Poti sa pui o poza cu motorul cu fulie variabila, te rog? Suna foarte interesant.  Nu cred ca il poti folosi in starea asta pentru convertizor, dar e o chestie buna pentru altele . depinde de raportul minim-maxim al dispozitivului.
Recomandare pentru curele: se dizolva colofoniu/sacaz ( decapant solid pentru lipituri in electrotehnica) in alcool( spirt medicinal) si se aplica cu generozitate cu o pensula pe curele si pe fulii. Va scartai cureaua pana se incalzeste sacazul, maxim 1 minut  dar mareste mult aderenta cauciuc-metal. Eu am lasat  curelele ceva mai relaxate, nu vreau sa frece prea mult  neuniform in lagare si se mai intampla sa se mai blocheze axul , mai ales la strunjit aluminiu pe diametre mari. Colofoniul ma ajuta mult , mai ales ca am redus jocul axului la 1-2 sutimi ( cu universalul montat, doar cu pensetele nu am joc deloc, folosesc o lupa 10x si nu se vede nici o bataie la  piesele prinse in pensete). Oricum, strungul este foarte precis si bine facut, conul interior 1:20 are bataie una miime de mm. Varful se centrare montat in manson, mansonul montat in ax , are bataie 1 sutime.

Modificat de sorin renato (acum 9 ani)


_______________________________________
Tos MN80a full option

pus acum 9 ani
   
sorin renato
MESTER

Din: Galati
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 343
Ce accesorii are strungul? Vad ca exista draw-bar.

_______________________________________
Tos MN80a full option

pus acum 9 ani
   
balogm
MESTER

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 32
Domnu Sorin
Merci frumos
Ai facut un adevarat proiect din masuratori.

Din pacate nu am nici un accesoriu la strung, nici pinioanele de filete .. am mai cuparat eu intre timp ceva cutite, pastile vidia si mandrina gaurire.
Am incercat sa cumpar si altele, am refuzat, preturi exorbitante si fiare vechii.
Am gasit accesorii noi noute in afara tarii dar deocamdata nu sunt dispus sa dau banii aia in principiu datorita pretului de transport, si e complicat cu coletaria ... am sunat la nu stiu cate firme ... nu ridica de la persoane fizice, trebuie sa ii pun bani in cont ... si daca nu imi trimite, la cine ma plang?.

Deocamdata pe inceputul anului viitor am alte urgente, ca sa mai am timp sa ma ocup de strung, mai ales ca e o scula care necesita multe (e la categoria pasiuni) da am multe altele pe cap mai urgente in anul ce vine, printre care sa pun micul meu atelier home use la punct ... inainte sa ma apuc sa fac bancul la strung ... sa il pot pozitiona direct.

Ma gandesc foarte serios sa mai achizitionez un strung cu tot cu accesorii, si dupa sa vand fara accesorii (prefer sa fac eu masa si electrica sa fie nou nouta ... oricand o pot adapta la orice strung)

Merci inca o data pentru masuratori, nu m-am asteptat la o asa detaliere,... aprecierile mele ...


pus acum 9 ani
   
balogm
MESTER

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 32
Pe motor am dat 70 de lei ... dar nu vand fulia separat ... se potriveste cu axul (dupa ce scrie pe fulie as crede ca e dela un compresor de aer de fabrica)

M-am mai dotat si cu ceva echipament elecetric pentru motoare (In poza a doua)
- contactori 400 lei (13buc + supresor tensiune la bobinele de actionare + 2 contacte aux)
- demaroare manuale 70lei (4buc + 3 accesorii legaturi)
- disjunctoare 40 lei (10buc sunt pentru un alt proiect ce va fi executat acu imediat dupa craciun ... un tablou nefinalizat)

cealalta poza e la postarea urmatoare (pagina 2 de la topicul asta)

strung tos mn80a motor dat lei ... dar vand fulia separat ... potriveste axul (dupa scrie fulie

26.7KB

Modificat de balogm (acum 9 ani)


pus acum 9 ani
   
balogm
MESTER

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 32
si poza la contactoare ...

strung tos mn80a poza ...

47KB


pus acum 9 ani
   
sorin renato
MESTER

Din: Galati
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 343
Ce accesorii ati gasit pe afara?
Eu il stiu doar pe  " Tumlikovo", de la el am cumparat doua flanse de universal, m-a costat 20 de euro transportul, adus acasa prin Cargus . Set complet de pinioane , metric si imperial costa 120 de euro . Din ce stiu, fabrica producatoare exista inca si au pe stoc accesorii.


_______________________________________
Tos MN80a full option

pus acum 9 ani
   
balogm
MESTER

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 32
Intrucat e doar un anunt second hand (ce as putea fi si eu interesat... desi nu ma arunc prea curand) ti-am trimis un mesaj privat.
Nu imi dau seama cum functioneaza mesageria privata peforumul asta ... sa vad ca a ajuns mesajul la tine


pus acum 9 ani
   
balogm
MESTER

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 32
Am abandonat initial strungul din lipsa de pinioane pentru filete. Am zis ca fara ele nu ma bag sa cumpar nici un accesoriu la strung.
Cum aveam de facut niste piese saptamana trecuta la strung si am dat la cineva sa faca, am zis sa mai caut accesorii pe net, in special pinioane filete.

De la doua persoane de pe net am reusit cu 250 euro + 1025lei (echivalent 2150lei) sa cumpar accesoriile de strung din poza de mai jos.
Mentionez ca
- setul de pinioane este complet adica 35 + 4 pe masina (bineinteles ca initiam am achizitionat 28bucati din care 2 dubluri si apoi restul si am doua, un 55A si un  57B (care a fost largit pentru A)  care trebuie sa le modific sa mearga pe B/C (desi am o tablita adaptoare) plus pinioanele de A largite putin pe ax intrucat nu toate imi intra pe pinionul dublu de A.
- setul de colete este complet inclusiv accesoriile de fixare pe ax dar laax trebuie sa cumpar doua role, adica sa tai un rulment.
- In ambalajul de plastic sunt doua bucsi de la axul strungului, plus ceva colete  dubluri.

In momentul de fata strungul meu e foarte viabil deci ramane:
- de facut bancul
- reconditionat reductorul (strunjit un nou ax si rulmenti noi) + cumparat curele
- suporti motor + fulie motor de strunjit frezat sau cumparat
- suporti strung pe banc (de strunjit)
- demontat si revopsit strung si accesorii plus lustruit piese
- ceva accesorii necesare preferabil noi: universal, varf centrare fix, varf centrare rotitor,
- ceva accesorii viitoare ca : suporti port cutit cu schimbare rapida, plan saiba, si fulia acceai cu un sleve pentru arbori fixati intre varfuri
- cutii suport accesorii (de plastic) facute manual sau combinat

Costuri:
- strung 1200lei recuperat 80 din vandut universal
- reductor 305lei
- motor 150lei
- accesorii 2150lei
Total: 3800lei

Altele necontorizate:
- alte accesorii ca cutite second, mandrine, materiale aluminiu si alama probabil undeva la vreo 150lei 200 lei
- electrica -  nu e contorizata

Merci, o sa revin cu ce reconditionari au mai fost facute. Mentionez ca strungul nu e prioritate si il pun usurel usurel la punct si nu este exclus ca anu asta sa nu mai am timp de el da pun pentru saptamana asta sa fac reductorul sa il asamblez, sa cumpar curele suporti de strung fulia motor si poate luna viitoare fac si bancul (intai sa il dimensionez exact si sa iau materialele.

Daca cuiva ii e usor sa imi spuna ce diamteru au rolele de la axul pentru colete ar fi super, altfel cand demontez elementele de pe axl o sa masor si sa le deduc diamtrele.

strung tos mn80a abandonat initial strungul din lipsa pinioane pentru filete. zis fara ele bag

51.5KB

Modificat de balogm (acum 7 ani)


pus acum 7 ani
   
sorin renato
MESTER

Din: Galati
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 343
Cateav sutimi sub 6 mm, daca nu ma insel. Sunt calite  , asa ca doua segmente dintr-un burghiu ar fi potrivite.
Puteti pune ceva poza mai clare, cu fiecare cutie cu accesorii? Unele nu sunt prea vizibile.

Modificat de sorin renato (acum 7 ani)


_______________________________________
Tos MN80a full option

pus acum 7 ani
   
balogm
MESTER

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 32
Merci frumos de info cu privirela role.

Din pacate accesoriile le-am dat cu ulei si bagt in cutii de plastic in pungi pentru pastrare, o sa le scot afara cand le curat de mizerie si urmele de rugina,...priroritatile sunt altele la strung. Strungul nu e prioritate si ma apuc de el dupa august ca deja intru imediat in concediu.


In prima cutie dinspre lazile de plastic sunt
- pinioanele 35 bucati - set complet (setul de A nu se vede bine de bordura cutiei, dar se vede pinionul pe care se monteaza A ce este plasat langa) Setul de B/C este spre lazi iar D in partea de jos a cutiei.
- accesori con morse : flansa pe con morse, doua mandrine, vraf suprt gaurire tevi, varf frezare
In a doua cutie
- jos stanga sunt accesoriile pentru colete: bucsa ax strangere colete pana in 10mm, inel plastic ce se monteaza pe ax pentru ai protejarea filetul, inel strangere colete prindere tevi la exterior, inel strangere colete prindere tevi la interior, piulita adaptoare pentr coletele cu prindere exterior sau interior, bucsa con morse 1 pentru ax,
- in partea dreapta cele 19 + 10 colete
In a treia cutie
- doua bucsi ax strung
- ceva colete dublura ( ce intentionez sa le vand, sa mai imi scot din bani bagati in accesorii)
exterior
- Linete
- cap divizor cu cele trei discuri (1 montat, doua langa)
- suport prelucrare lemn
- o bila pentru maneta luata pentru reductorul cumparat.

Modificat de balogm (acum 7 ani)


pus acum 7 ani
   
sorin renato
MESTER

Din: Galati
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 343
Aveti cumva de vanzare colet de 8 mm?????????? Am dublura 7,5 in loc de 8 .
" inel plastic ce se monteaza pe ax pentru ai protejarea filetul" nu e pentru protectie, a pentru a extrage mansonul de colete( " bucsa ax strangere colete pana in 10mm" ) , ar trebui sa sa monteze pe ax primul, apoi mansonul-bucsa. La demontarea bucsei se desfileteaza inelul de plastic, nu se mai foloseste bara de alama pe care o folosesc eu, cu care se poate rupe pana la urma  filetul delicat al lagarului din bronz.
Totusi, inelul de plastic ar trebui sa aiba o margine metalica( saiba) care sa intre intre capatul axului si buza bucsei-manson.
Recomand sa montati bucsa-manson pentru colete in aceeasi pozitie in raport cu filetul axului. Surubelul de pozitionare transversal( care intra in santul din colet) eu in pozitionez mereu la inceputul filetului de pe ax. In felul asta stiu ca fiecare colet/penseta are o anumita bataie, cea mai mare fiind de 1,5 sutimi la penseta de 10mm.
Alta intrebare. Cutia din stanga, langa stiva de pinioane, sub ele , sunt cateva pinioane mari cu guler? am presupus ca ar fi  cateva bujcati de reductorul planetar, dar par sa aiba numar diferit de dinti.

Modificat de sorin renato (acum 7 ani)


_______________________________________
Tos MN80a full option

pus acum 7 ani
   
balogm
MESTER

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 32
Am de 2, 4.5, 7 si ultima undeva la 9 sau 9.5 din ce am masurat (nu e vizibil nici un marcaj.

Nerci pentru chestia cu mansonul de plastic. deci imi lipseste bordura metalica la el, am observat ca e o problema cu extragerea mansonului (bagam o surubelnita).

In a treia cutie asa cum am mentionat
- doua bucsi ax strung
- ceva colete dublura
- 4 alea de 2, 4.5, 7 si 9 sau 9.5
- si vreo 8 dinalea de prindere tevi la interior sau exterior

Am un singur pinion dublura parca 30 BC(im hartia de langa BC) si sunt dispus sa dau un 55A pe 55B si un 57A(modificat din BC) pe 57B (parca 57 era).- asta ca sa nu mai folsesc tablita adaptoare :D
Azi am facut rost si de un varf de centrare fix MK1 in stare noua 5 lei la tancioc.

Modificat de balogm (acum 7 ani)


pus acum 7 ani
   
sorin renato
MESTER

Din: Galati
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 343
La ce va referiti cand adaugati o litera la pinion? din ce stiu eu, toate pinioanele au interior de 14 mm si se pot monta oricum, chiar si pe surubul de filete.
Am verificat acum tabelul, iar 55 si 57 nu se monteaza pe A( bine,  57 se moteaza pe a doar la filete DP).


_______________________________________
Tos MN80a full option

pus acum 7 ani
   
balogm
MESTER

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 32
Sa clarific putin lucrurile.

Strungul pe care il am eu este un TOS MN80A.
L-am cumparat cu setul de pinioane default:
- A - Z20A (monobloc doua pinioane)
- B - Z45
- C - Z75
- D - Z100D mecanismul planetar D100
Setul de pinioane suplimentare sunt luate de la alte doua persone, si majoritatea sunt probabil de SP80 setul complet cu cele de pe strung insumeaza 39 pinioane. Pinioanele sunt marcate pe ele ceva de genul Z30A, Z45BC, Z57C, Z72D. Prin urmare:
- Pinioanele B si C sunt interschimbabile unele sunt notate cu ambele litere, altele doar cu o litera daca sunt folosite doar in locatia aia.
- Pinioanele de D au o bucsa distantier si un guler
- Pinioanele de A vin montate pe un pinion (ce intra la cuplajul de schimbare sens) iar diametrul interior e mai mare cu aproximativ 1mm (nu le-am masurat, dar am o tablita ce o puin daca vreau sa le pun pe B sau C)

Nus stiu sincer cum sunt pinioanele originale de TOS MN80A, cele achizitionate sunt majoritatea de la SP80, si sincer chiar mai pus pe ganduri sa montez un set complet sa vad cum se potrivesc (B/C si A sunt incercate individual, D de loc, nu ar fi rau sa montez un angrenaj complet sa vad daca totul vine si se asambleaza OK.


pus acum 7 ani
   
balogm
MESTER

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 32
Am verificat adineauri D, ca si la A am ceva probleme ca nu imi intra toate pinioanele, trebuie sa investighez cauza (bordura canal pana, diametru interior sau exterior al extensiei pinionului.
Aici imi lipseste
-  pana de canal
- mecansimul de prindere al sistemului planetar nu pare a fi prea bun pentru mentinerea rotii in pozitie deci ar trebui o bucsa si un surub facuta pentru fixarea bine a pinionului in pozitie.

Modificat de balogm (acum 7 ani)


pus acum 7 ani
   
balogm
MESTER

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 32
M-am apucat sa concep proiectul pentru banc - nu de alta da toate trebuie sa se potriveasca exact, mai ales datorita transmisiei cu reductor si curea,

Vreau cand fac bancul sa il fac direct fara sa mai verific potrivirea cu strungul si intre componente astfel incat sa iasa rapid si direct, sa pot lacui placile lemnoase inainte de asamblare si sa iasa totul fara gres.
- dimensiuni componente lemnoase banc + gauri si decupoaje tehnice
- desen executie arbore reductor - se inlocuieste datorita deformarii celui existent
- desen executie fulie in 3 trepte motor
- desen de executie flansa strung - se inlocuieste - a fost ciobita prin lovire o fulie

Am facut si masuratoarea pentru rolele de strangere colete. Burghiul trebuie sa fie de dia 7.5 si taiere putin sub 6mm.

Deocamdata ce se vede in imagine e in lucru, nici bancul nici reductorul nici macheta strungului nu sunt finalizate.

strung tos mn80a m-am apucat concep proiectul pentru banc alta toate trebuie exact, mai ales

24.9KB

Modificat de balogm (acum 7 ani)


pus acum 7 ani
   
sorin renato
MESTER

Din: Galati
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 343
Gaurile de prindere ale reductorului sunt filetate, dar n-ar fi rau ca gaurile din placa de lemn pe care se prinde reductorul sa fie ovale, la al meu reductorul e cam in stanga , fuliile nu sunt aliniate cu max 10 mm. Vizibil, dar nu deranjant.
Deci, in legatura cu pinioanele originale,  pe pozitia  A sunt doua pinioane:
unul  Z20, monobloc, doua pinioane
celalalt facut sa se poata monta alte pinioane( 14 mm la exterior): Z25, Z 30 etc, depinde cat permite spatiul.
Deci, originalele nu sunt marcate decat cu Z si cifrele corespunzatoare numarului dintilor, fara altceva dupa cifre. Pinioanele sunt complet interschimbabile, fara guler, doar 8mm grosime.
Pentru D ar trebui sa se poatriveasca orice pinion cu 14 mm gaura( 14,01mm-14,02mm ) , cu o pana corespunzatoare, relativ simplu de confectionat. Spun orice pinion  dar de fapt nu se foloseste decat Z65, impreuna cu  Z55 pe C pentru filete imperiale .
La mine Z65 sta pur si simplu pe ax, fara nimic altceva decat pana. Ce-i drept, nu fac filete decat la mana, cu manivela.
Alta chestie, parghia de strangere a braw bar ar trebui sa fie pozitionata cam la ora 11 in pozitie " relaxata" Daca e la ora 12-1, va produce deplasarea draw bar si vor cadea cilidrii ( astia ar fi cam 6mm diam, masor cu prima ocazie) din locasurile lor, lucru foarte enervant.
Alta chestie, draw bar are un inel din cauciuc, care ar trebui sa il fixeze cu oarecare frecare in cilindrul de pe ax. In felul asta nu e obligatorie scoaterea draw bar din ax atunci cand se foloseste altceva decat pensetele. Capatul din dreapta al draw bar , langa penseta, ar trebui bandajat cu banza izolatoare, face zgomot deranjant cazand incontinuu in interiorul axului la folosirea universaluilui.
Pe banc, in dreapta, e loc de o menghina micuta si un dulapior  ingust pentru cutite. Intre corpurile cu usi merg cateva sertare( eu am 3 acum). Luati in calcul inaltimea proprie ca conceperea bancului, eu a trebuit sa inalt bancul cu 30 cm ca sa nu trebuiasca sa ma aplec. Ce-i drept, folosesc surprinator de mult o lupa X 10  marca IOR.

Modificat de sorin renato (acum 7 ani)


_______________________________________
Tos MN80a full option

pus acum 7 ani
   
sorin renato
MESTER

Din: Galati
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 343
DIAM 6,98mm,  lungime 5,87mm,  doua bucati cilindri pentru draw bar

_______________________________________
Tos MN80a full option

pus acum 7 ani
   
balogm
MESTER

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 32
Mersi Sorine de info,

Nu am mai reusit sa intru de ceva timp, nu am mai avut timp de proiectula asta, mai ales ca la serviciul anterior ma puteam folosi de un CNC.

Dar saptamana trecuta tot cautand sa mai iau niste scule am gasit un anunt cu portscula cu schimb rapid pentru strung (am facut comanda sa vedem daca il si trimite) ... si zic ce dracu hai macar sa pun in functiune strungul asta sa mearga asa catusi de cat.

Intre timp
- am luat acu vreo doi ani un universal nou
- sambata asta am luat un convertizor de frecventa nou (Mitsubish FR-CS82S-42)
- ieri si azi am cumparat butoane, cablu pentru tablou, o cutie de tablou noua aveam pentru alt proiect, deci cel tarziu saptamna viitoare am si tabloul facut (mai trebuie sa comand niste relee si un indicator de turatie (sa fie complet cu fite)
- am cumparat rulmenti pentru reductor si curele (cred ca in manual e gresit 800 la cureau mica, cred ca e probabil de 900, mine cred ca ma duc sa iau si un rand de 900 sau pe aproape)
- am fixat strungul in dulapul pe care statea de cand l-am cumparat (cu decupaje...)

Next - ma ocup sa pregatesc motorul (sa dau jos flansa de pe strung,  sa fac tabloul, revin cu poze saptamana viitore daca nu apar altele intre timp.

strung tos mn80a mersi sorine info,nu mai reusit intru ceva timp, mai avut timp proiectula asta, mai

79.1KB


pus acum 3 ani
   
balogm
MESTER

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 32
Iar au apărut neprevazute (la masina: ambreiaj,...) i iar am dat pauza

Dar săptămāna asta am pus īn funcțiune provizoriu strungul sa strunjesc un stut la răcire motor la mașină personala
- am curățat la strung bucsile arborelui și reasamblat tot cu o curea noua
- făcut provizoriu un suport pentru motorul de betoniera ce īl aveam, 220V, cu fulie ce mergea cātuși de cāt la cureaua SPZ
- strunjit flansa universal și montat noul universal
- scos ultimul surub și pus șuruburi noi la cubul portcutit

M-am apucat și de tabloul electric... Da dau pauza ca mai urgent e sa rezolv cu cuțite pentru a-mi strunji struțul de la răcire motor la mașină (cel original era de plastic).

strung tos mn80a iar (la masina: iar dat pauzadar asta pus provizoriu strungul strunjesc stut motor

55.3KB

Modificat de balogm (acum 3 ani)


pus acum 3 ani
   
balogm
MESTER

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 32
Īncă nu am făcut conexiunile interne... Urgenta rămāne mașina personala

strung tos mn80a Īncă făcut interne... urgenta personala

72.2KB


pus acum 3 ani
   
balogm
MESTER

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 32
Poza de ansamblu status curentt strung, cu lampa de lumina motor provizoriu, universal nou montat și aranjat portcutit

strung tos mn80a poza ansamblu status curentt strung, lampa lumina motor universal nou montat

44KB


pus acum 3 ani
   
balogm
MESTER

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 32
Și suportul port cuțit aranjat,
- scos șuruburi rupte, introdus șuruburi noi,
-  micșorat diametru la flansa manete ce atingea īn capul șuruburilor și reinegrirea ei.

Se pare ca comanda pentru setul de port cuțit rapid nu sa onorat, deși a trecut o luna jumate, o consider anulata

strung tos mn80a Și suportul port cuțit aranjat, scos rupte, introdus diametru flansa

50.9KB

Modificat de balogm (acum 3 ani)


pus acum 3 ani
   
balogm
MESTER

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 32
Și prima piesa făcută pe strungulet.(doua piese cositorite īntre ele)
Stutul vine fixat la mașină, la el vine conectat un furtună ce duce apa calda la clapeta de accelerație.
La cel original sa rupt stutul, fiind de plastic, apa la temperatura ridicata,. 11 ani vechime,...

Asta este scopul strunguletului meu, mici reparații, recondiționări, inbunatatiri personale.

strung tos mn80a Și prima piesa piese cositorite īntre ele) stutul vine fixat vine conectat

46.2KB


pus acum 3 ani
   
Ion_Bumbu
MESTER

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 21
Fain, fain.
Totusi sudura era sfinta acolo daca n`ati lasat un umar ceva sa intre in cealalta piesa exista riscul sa
se fisureze cositorul.
Cu umar si un pic presat e perfect.


pus acum 3 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la