forumul prelucratorilor prin aschiere
Un loc pentru pasionatii prelucrarilor prin aschiere unde pot cere/oferi sfaturi si impartasi din experienta lor.
Lista Forumurilor Pe Tematici
forumul prelucratorilor prin aschiere | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUMUL PRELUCRATORILOR PRIN ASCHIERE

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Profil Thedark15
Femeie
24 ani
Bacau
cauta Barbat
24 - 46 ani
forumul prelucratorilor prin aschiere / Strungul si SDV-uri ajutatoare / SN 315x750 Iosif Ranghet  
Autor
Mesaj Pagini: 1
zedman
Membru nou

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 7
N-am habar de strungarie, dar sunt adunator ca un harciog. Poate odata vor prinde bine.
Seamana bine cu SN320, pentru care se gaseste manualul pe net. Stie cineva care sunt deosebirile?
Astept pareri si sfaturi. Cu multumiri!


pus acum 13 ani
   
cnc-3000
Administrator

Din: neant
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 808
Este un strung fain. Daca este si intr-o stare buna (ghidaje bune) atunci sunteti foarte norocos. Cu dimensiunile si caracteristicile pe care le are intra frumos in orice atelier.
Tot ce stiu eu despre Iosif Ranghet este ca: a fost denumirea folosita anterior pentru strungurile fabricate la Arad. La un moment au folosit denumirea SN pentru gama de strunguri. Despre caracteristici, poate s-o gasi cineva care are cunostintele necesare.
L-ati folosit vreodata? Are uzura mare? Aveti posibilitatea de ai monta un montor monofazat tinand cont ca ii trebuie doar 1,7kw.


pus acum 13 ani
   
zedman
Membru nou

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 7
Nu l-am folosit, n-am curent trifazic. Am incercat sa-l pornesc cu condensatori, dar nu "prinde" turatia. Daca am demontat motorul de pe strung porneste foarte usor, presupun ca-i bun. Din motor ies doar trei fire, imi spunea cineva ca s-ar putea sa fie rebobinat. L-am desfacut sa vad daca pot sa descopar celelalte 3 capete si sa incerc pornire in stea (presupun ca acum e legat in triunghi), dar e lucrat frumos si n-am vrut sa-l stric. Am o manie de a pastra lucrurile in forma originala, de fabrica, iar eventualele modificari sa fie complet reversibile.
Am gasit in magazin motor monofazic cu flansa, 1,8KW si turatia aproape identica (nu-mi mai amintesc) - pretul era vreo 600 si ceva de lei plus TVA (in urma cu un an). Atunci nu m-am gandit sa intreb de ax (daca potriveste grosimea cu cel de pe strung).Se aducea la comanda, nu m-am hotarat nici acum daca sa-l iau.
Zicea un prieten ca motorul monofazic trebuie sa aiba putere mult mai mare decat cel trifazic, altfel nu face fata (asta din experienta lui de strungar). Recent am gasit motor de 3,3KW / 2950rpm la 800 lei. Am ceva fulii cu doua curele, de la vitrina frigorifica de prin anii '70. Am si compresorul, sper sa-l pot folosi la vopsit si, mai ales, la sablat - cu acelasi motor. Si ar mai fi o moara cu ciocane. Deci, trebuie sa ma gandesc la un sistem de mutat usor motorul de pe una pe alta.
Dar la banii astia (poate ceva in plus) as putea sa cumpar o circula (fierastrau circular cu masa) si sa adaptez motorul la strung ca mai sus (cu fulii si curele). Motor de 2,2KW si la turatie undeva spre 3000, prin reducerea turatiei la jumate se dubleaza cuplul si sper sa fie destul pentru uz casnic. Cam spre varianta asta inclin cel mai mult, dar n-am la ce folosi strungul, asa ca mai aman (probabil pana in primavara, ca ma arde teribil nevoia de compresor).

Strungul era mai important sa-l vad acasa, mai ales ca m-a costat 1500 lei (in 2009), plus 200 lei bacurile, rotile dintate si celelalte din poza cu ele (la pachet, tot in 2009), cutite 5-10lei/buc, con rotativ de 3 la 15 lei, conuri 3/1 si 3/2 la 10 lei/buc, suport magnetic fara ceas 30 lei (astea in 2011).
Am precizat preturile pentru ca voiam sa propun: cine mai cumpara una-alta sa ne spuna si pretul - nu sa-i tinem noi evidenta la cheltuieli, ci sa ne formam o referinta, sa stim cand gasim cate ceva daca merita pretul sau nu. La inceput am cumparat cutite de strung din talcioc la pret de magazin, credeam ca sunt lucruri care nu se gasesc decat prin fabrici si uzine si am sarit pe "ocazie".

Un prieten voia ca cumpere SP80 de la aceeasi fabrica si mecanicul care se ocupa de ele i-a zis sa-l ia pe acesta ca e foarte bun. Dar prietenul voia neaparat SP80, asa ca pe acesta l-am luat eu, desi preferam un strung mic (gen SP80), eventual un strung "intreg" (gen SN400). Dar alea nu erau disponibile atunci si n-am vrut sa scap ocazia, asa ca l-am luat  pe asta "semi" 
Despre ghidaje nu pot sa zic decat ca n-au deformari vizibile. Le sterg din cand in cand cu o carpa cu ulei, ca dealtfel toate piesele nevopsite (manete, universal, pinioanele de rezerva).
Am avut vreo 4 vizitatori cu studii de specialitate, insa doar unul dintre ei lucreaza ca strungar. L-au zgatait de universal, au miscat de rotite si manete - cica e foarte bun. Momentan am trei cumparatori, trebuie sa le dau numar de ordine  . Insa n-am nici cea mai mica intentie sa-l vand.

Modificat de zedman (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
ola_nicolas
MESTER

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 123

zedman a scris:

...Seamana bine cu SN320, pentru care se gaseste manualul pe net. Stie cineva care sunt deosebirile...

Nu exista deosebiri. Iosif Ranghet-ul se facea la Arad dupa anii celui de-al doilea razboi mondial. Prin politica de industrializare, el a fost ulterior transferat - ca tehnologie - la Orastie sub codificatia SN320.

Modificat de ola_nicolas (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
zedman
Membru nou

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 7
Multumesc!

pus acum 13 ani
   
ola_nicolas
MESTER

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 123

cnc-3000 a scris:

... ai monta un montor monofazat tinand cont ca ii trebuie doar 1,7kw.

SN320 a fost conceput ca strung pentru atelierele mobile din agricultura si industria extractiilor petrolifere. In aceasta postura strungurile au fost echipate cu motoare trifazate de 2,2 kVA. Apoi, dupa ce calitatile sale au fost probate in practica, s-au realizat si strunguri statice, dotate cu motoare de 3 kVA. In anii '70...'80, SN320 era atat de popular in fabrici si/sau mici ateliere, incat s-au comandat variante avand lungimi de prelucrare intre varfuri diferite, mergand pana la 1500 mm. Deci un motor monofazat de 2,2 kVA nu va solicita prea mult utilajul.


pus acum 13 ani
   
catalyn
MESTER

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 11
nu te gandesti sa il vinzi daca tot nu il folosesti

pus acum 11 ani
   
djseba
MESTER

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 88
un strung frumusel merita sa catati un alt motor pt el sau sa ii luati un convertizor de frecventa

pus acum 11 ani
   
zedman
Membru nou

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 7
Intr-adevar, un batran (peste 80 de ani) de la noi din sat avea atelier mobil la SMT ori SMA, in era comunista, si mergea la interventii pe teren, la tractoare si combine. Atelierul mobil avea si un strung SN320 pe care il alimenta dintr-un generator Diesel. Nu stiu daca am inteles bine, omul vorbeste cu dificultate si n-am insistat, generatoruil era tractat, pe doua roti, si il folosea si la sudura.
Deocamdata strungul nu e de vanzare. Daca voi decide candva sa-l vand, promit sa pun anunt si aici.
In vara am cumparat o circula (la noi asa ii zice), adica un fierastrau circular pentru taiat lemne si am mutat motorul pe strung. Eram sigur ca am scris despre asta si aici, se pare ca n-am facut-o. Motorul e monofazic, 1.8kW, 2800rpm, am pastrat fulia de la circula. Pe motorul strungului am montat, in locul ventilatorului, o fulie dimensionata astfel incat sa am 1300rpm aproximativ. Motorul monofazic are un suport cu balamale, sub motorul original al strungului, il ridic sa porneasca in gol si pe urma il las sa se "tina" doar in curea. Dupa cateva minute de mers, daca il opresc, nu mai e nevoie sa-l ridic la pornire (probabil se incalzeste un pic uleiul si e mai fluid? ca asta era in vara-toamna, iarna n-am incercat sa-l pornesc, strungul sta intr-un garaj neincalzit). Cu adaptarea asta pot sa iau span de 2mm (sau 4mm daca socotim cu cat scade diametrul piesei).


pus acum 11 ani
   
djseba
MESTER

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 88
da, pornirea cred ca se datoreaza ambreiajului dar si a uleiului(daca am inteles eu corect) e bine ca il tineti acoperit, cat nu il folositi e bine sa fie acoperit cu vaselina o sa va multumiti daca cheltuiti macar 50 ron pe niste vaselina ieftina si ii acopretiti ghidajele surubumama chiar si in universal eu am garaj incalzit si daca nu il folosesc 3 zile isi schimba culoarea ) atelierele mobile ereau interesante , aveau tot ce trebuie in ele si am mai vazut inca prin bucuresti unde se mai strica sinele, sau liniile de troleu au astia de la ratb, si situ ca au si cei de la cfr cateva pe sina dar nu cred totusi sa aibe un strung asa mare in ele... am vazut un strung de pe un ateleir mobil la cineva care vruia sa il faca cu comanda numerica, era ceva la 60 de kile fara motor si universal... generatoarele de pe ele inca se vad prin bucuresti mai mult decat des, cei de la ratb le-au pus in niste autocamioane mici si sudeaza sina cu ele

pus acum 11 ani
   
moriseiki
MESTER

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 20
un strung identic este la fostul loc de munca ,pe care fac piese chiar si la sutime (necesita atentie ca de ,e si el uzat),si merge inca destul de bine ,stiu ca am facut si eu unele operatii mai simple (mie fiindu-mi mai usor pe cnc ,clasicele nu ma atrag asa mult)

pus acum 10 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la