forumul prelucratorilor prin aschiere
Un loc pentru pasionatii prelucrarilor prin aschiere unde pot cere/oferi sfaturi si impartasi din experienta lor.
Lista Forumurilor Pe Tematici
forumul prelucratorilor prin aschiere | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUMUL PRELUCRATORILOR PRIN ASCHIERE

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Cristina02
Femeie
23 ani
Arges
cauta Barbat
26 - 80 ani
forumul prelucratorilor prin aschiere / Strungul si SDV-uri ajutatoare / Adaptare universal 100  
Autor
Mesaj Pagini: 1
cnc-3000
Administrator

Din: neant
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 808
Dupa cum ma laudam cu ceva timp in urma am reusit sa fac rost de un universal de 100 marca TOS cu set de bacuri normale si bacuri inverse. Pentru a-l adapta pe strung a trebuit sa-i fac o flansa de adaptare care sa se prinda pe platoul care exista montat pe axul masinii. Platoul original era pentru un universal de 80.
Materia prima: binecunoscutele (mie) greutati de haltere. Desi de data aceasta am gresit cu materia prima pentru ca s-a strunjit incredibil de greu. Am ascutit cutitul cu pastila widia de nenumarate ori pana am adus piesa in cote. Ca sa nu ma chinui prea mult si sa nu stric cutitul, am polizat mai intai cu flexul literele in relief.

adaptare universal 100 dupa cum laudam ceva timp urma reusit fac rost universal 100 marca tos set

23.6KB


pus acum 13 ani
   
cnc-3000
Administrator

Din: neant
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 808
Si dupa mult chin si foarte mult span (impropriu zis span pentru ca fonta nu face span ci aschii foarte mici) am reusit sa scot un disc de 10mm grosime.

adaptare universal 100 dupa mult chin foarte mult span (impropriu zis span pentru fonta face span

34.8KB


pus acum 13 ani
   
cnc-3000
Administrator

Din: neant
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 808
Pentru ca este a doua oara cand fac o astfel de flansa de adaptare, de data aceasta am folosit urmatoarea metoda. Dupa ce am realizat discul am strunjit cu el prins in universal (cum se vede in poza de mai sus) adancitura de 55mm diametru pentru a se aseza/centra pe platou. Dupa ce am terminat de strunjit discul era foarte incins. Am dat jos universalul de 80 de pe platou si am racit platoul in apa cat mai rece si am fortat flansa pe platou. Cu putina insistenta a intrat si s-a asezat foarte bine. Am dat semnele pentru gaurile de fixare, am dat jos flansa si am gaurit-o facand filet de metric 6 la gauri. Din pacate a trebuit sa dau doua seturi de gari pentru ca prima data am reusit sa rup un tarod in gaura...  In final am repetat procedura de incalzire a flansei si racire a platoului, le-am unit si le-am prins cu cele trei suruburi de sase.

adaptare universal 100 pentru este doua oara cand fac astfel flansa adaptare, data aceasta folosit

38.7KB


pus acum 13 ani
   
cnc-3000
Administrator

Din: neant
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 808
Odata prinsa flansa pe platou am strunjit fata pentru a fi perfect plana si am inceput sa strunjesc degajarea pentru centrarea platoului de 100. Am strunjit in cote dar am lasat cu cateva sutimi mai mare decat dimensiunea interioara a universalului.

adaptare universal 100 odata prinsa flansa platou strunjit fata pentru perfect plana inceput

41.9KB


pus acum 13 ani
   
cnc-3000
Administrator

Din: neant
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 808
Am pus universalul intr-o punga cu ziplock si l-am bagat intr-o galeata cu apa incinsa. Am facut semne pe flansa pentru prinderea universalului, i-am dat cel trei gauri de fixare de 6,5mm si am lasat-o sa se raceasca bine. Dupa 10 minute am scos universalul din apa calda si l-am fortat pe flansa. A intrat foarte fix. L-am prins in cele trei suruburi si gata... 

adaptare universal 100 pus intr-o punga ziplock l-am bagat intr-o galeata apa incinsa. facut semne

33.6KB


pus acum 13 ani
   
cnc-3000
Administrator

Din: neant
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 808
Ma bucur in sfarsit ca pot prelucra si piese cu diametrul mai mare de 30mm... Nu intentionez sa prelucrez piese prea mari ca nu tine strungul, dar ocazional mai am nevoie si de asa ceva. Acum pot prinde piese de maxim 120mm 

pus acum 13 ani
   
PL500
MESTER

Din: Curtea de Arges
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 55
Felicitari ! Chiar e remarcabila realizarea tinand cont de dotarea existenta.
Asteptam impresii despre comportarea universalului de 100, in sensul daca
strunguletul il ,,duce" bine. (am si eu unul de 100, unul de 50 si unul de 80 dar
din pacate la ultimul nu am pinioanele sateliti de strangere).

Modificat de PL500 (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
ola_nicolas
MESTER

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 123

cnc-3000 a scris:

... Nu intentionez sa prelucrez piese prea mari ca nu tine strungul ...

Nu cred ca nu tine strungul. Strungul meu de banc are o putere instalata de 0,37 kVA, dar am strunjit cu el piese cu diametrul de aproximativ 230 mm, atata cat permite inaltimea liniei axiale deasupra ghidajelor. Asemenea piese, nu pot fi insa decat piese plate, de tipul flanselor, deoarece nu pot trece peste sanie si in consecinta nu se pot sprijini cu varful pinolei. Este foarte probabil ca sa nu poti strunji cei 120 mm scontati, daca inaltimea liniei peste sanie este mai mica. Totusi este o imbunatatire care te va ajuta in mod evident.


cnc-3000 a scris:

...Materia prima: binecunoscutele (mie) greutati de haltere. Desi de data aceasta am gresit cu materia prima pentru ca s-a strunjit incredibil de greu...

...Le vei putea strunji in regula, daca vei face anterior un tratament termic de detensionare. Piesele din fonta, in special cele care nu solicita din partea beneficiarului prelucrari mecanice ulterioare, nu sunt de obicei detensionate. In acelasi timp, prin turnare, piesele capata o crusta dura. Aceasta crusta se moaie intrucatva dupa un timp indelungat - timpul de detensionare naturala - sau printr-o detensionare in cuptor.

Modificat de ola_nicolas (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
cnc-3000
Administrator

Din: neant
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 808
Multumesc! Strungul nu are nici o problema chiar si cu un motor de 370W, duce universalul foarte bine. Si la turatia cea mai mare merge frumos, chiar mai frumos decat cu cel de 80 avand o masa mai mare deci inertie mai mare.
Cred ca discul a fost dintr-o fonta mai dura. Am alte discuri de la alt producator si este o placere sa lucrez cu ele. Se strunjesc exact ca si grafitul, merge foarte usor si finisajul este foarte bun. In schimb, la discul respectiv de abia taia cutitul iar la margine de exemplu, rupea marginea. Se vede si in poze spartura.
Astazi am avut timp sa stau pe strung, sa-l curat si sa verific universalul. O abatere de 0.07 masurata cu ceasul comparator pe o coada de freza cilindrica prinsa in universal, este mult? Am impresia ca m-a pacalit nea vanzatorul si bacurile erau desperechiate   Chiar daca nu am dat bani pe el propriu zis (am facut un troc), tot imi pare rau. Ramane sa vad daca bacurile intoarse sunt mai bune... Pe cele normale (daca este nevoie) am inteles ca se pot rectifica dar la cel intoarse nu am ce sa le mai fac. Pot folosi un rulment (coroana exterioara) pentru a verifica bacurile intoarse?


pus acum 13 ani
   
ola_nicolas
MESTER

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 123
Corecteaza bacurile, fie prin strunjire, fie prin rectificare si apoi masoara abaterea din nou.

pus acum 13 ani
   
cnc-3000
Administrator

Din: neant
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 808
Am vrut sa incerc strunjirea bacurilor dar sunt calite si imi baga vibratii mari in cutit. Le-am luat cu piatra "diamantata" insa este foarte dificil sa le ajustez asa. Cum am procedat: am prins iarasi in universal coada de freza cilindrica si pus ceasul comparator pe ea. Acolo unde imi indica abaterea maxima pe + , am scos bacul opus si l-am slefuit putin pe piatra diamantat. Am repetat procedura de mai multe ori si acum sunt cat de cat multumit de rezultat: 0,03. Mai bine nu stiu daca o sa reusesc sa le ajustez prin metoda asta. Am in lucru transformarea unui flex in freza si o sa prind o freza din carbura in el si o sa mai incerc atunci sa le rectific. Sper ca la cele peste 20.000rot/min sa reusesc sa fac treaba cum trebuie.

pus acum 13 ani
   
alin 105
MESTER

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 105
Asa cum procedezi e chin curat.Imi pare rau ca nu esti din Cj ca ti-as imprumuta niste scule decente.Cumpara/imprumuta o minifreza (daca nu ai buget pt proxxon-dremel e ok si o chinezarie, se va dovedi utila si la alte proiecte) si fa-i un sistem de prindere in port cutit.Sigur cunosti metoda , gasesti tutoriale pe net sau te uiti la pozele lui raducnc care a facut aceeasi operatia la strungul sau.Bacurile se rectifica doar dupa ce ele sunt stranse pe ceva.E mai usor sa le fixezi pe un inel exterior (prindere inversa).Dupa parerea mea e mult mai corect sa se stranga pe ceva (prindere normala)desi e mult mai dificil si trebue gasita o solutie dupa caz, adaptata.Sau folosesti turatia maxima a strungului , ca sa le departeze forta centrifuga (radu`s shop).

pus acum 13 ani
   
cnc-3000
Administrator

Din: neant
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 808
Multumesc pentru intentie alin 105. Poate ca par sadic, dar in principiu pentru mine satisfactia este cu atat mai mare cu cat provocarile sunt mai grele. Am gasit o freza KINZO de 370W si cu turatie reglabila la 97ron dar la turatie vibra de numa numa. Vreau sa-mi fac una folosind un flex no-name cumparat cu 35ron pentru ca are avantajul unui motor de 500W si chiar daca nu are variator de turatie (inca) dupa ce termin cu ea o sa fie suficient de solida sa o pot folosi si la alte lucrari.
Sunt putin dezamagit pentru ca speram ca universalul fiind nou, sa-l pun pe strung si gata: sa am o scula de precizie. Asa puteam sa rectific universalul pe care-l aveam deja. Insa unul din motivele principale pentru care am vrut acest universal este faptul ca are si bacuri intoarse. Cand o sa ajung sa le verific si pe alea o sa vad daca este un dezastru total sau nu.


pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la