forumul prelucratorilor prin aschiere
Un loc pentru pasionatii prelucrarilor prin aschiere unde pot cere/oferi sfaturi si impartasi din experienta lor.
Lista Forumurilor Pe Tematici
forumul prelucratorilor prin aschiere | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUMUL PRELUCRATORILOR PRIN ASCHIERE

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
CosminaCSM 23 ani
Femeie
23 ani
Bucuresti
cauta Barbat
23 - 39 ani
forumul prelucratorilor prin aschiere / Strungul si SDV-uri ajutatoare / Depanare universal  
Autor
Mesaj Pagini: 1
gcom61
MESTER

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 22
Intrand in posesia unui universal de 125mm,am avut neplacuta surpriza sa constat ca bacurile nu se pot strange de la oricare dintre sateliti,iar cel care se invarte se manevreaza greu.
Am incercat demontarea universalului si am constatat ca suruburile de zavorare a satelitilor nu pot fi demontate;2 dintre ele erau gripate.Dupa incercari repetate cu degripant,ciocanire,incalzire locala cu o lampa gpl,am incercat sa gauresc [prin]suruburile cu pricina,insa fara rezultat;otelul universalului este suficient de tare(sau spiralele suficient de moi)incat nu am reusit.
Singura solutie (gandita/negandita in graba)a fost polizarea cu flexul pe lungimea filetului surubului,rezultand 2 canale de cca.5-6mm latime langa cei 2 sateliti cu probleme.In final,am reusit extragerea celor 2 ramasite de suruburi,astfel ca partea dinspre bacuri a gaurii a ramas.
Dupa scoaterea satelitilor si a coroanei am constatat ca un segment din filetul de strangere de pe coroana(de latimea unui bac)lipseste(este rupt).
De asemenea pe unul din bacuri sunt rupte 2 [spire] consecutive.
Am remontat universalul si am reusit o blocare nesigura(spun eu) a satelitilor,introducand in locasele facute prin polizare si gaura ramasa dinspre bacuri a unui electrod de Φ=5mm,care ,se sprijina la un capat pe flansa pe care este montat universalul si la un capat in acel rest de gaura(al surubului original).
Dupa montare pe flansa si schimbarea bacurilor cu unele noi,am constatat la prima strangere(destul de usoara de altfel)un zgomot de [nisip] strivit in menghina(scuze de exprimare) si imi este tare frica sa nu rup si eu(la randul meu)ceva filet de pe bacuri sau corana de strangere.
Pot spune ca am lucrat de cateva ori pe un SN 80 si am strans destul de tare piesa in universal fara a trosni ceva in acesta.Ce parere aveti vis-a-vis de acest comportament al ansamblului,si credeti ca sistemul de zavorare improvizat va tine satelitii in universal sau trebuie incarcat cu sudura(eventual alama) si revenit la sistemul initial?


pus acum 13 ani
   
cnc-3000
Administrator

Din: neant
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 808
Imi pare rau dar cred ca universalul este compromis. Daca coroana este distrusa (este rupta, lipseste un segment din ea) atunci chiar daca ai bacuri noi nu o sa reusesti sa centrezi ceva in universal. De tinut, improvizatia va tine probabil putin timp. Daca bacurile noi nu joaca in canalul din universal, merita sa cautati si restul pieselor: coroana si satelitii. In felul asta o sa aveti un universal nou.
Zgomote nu ar trebui sa se auda decat in cazul in care ar fi mizerie pe coroana sau bacuri. Trebuie curatate perfect pentru a nu avea abateri in precizie.
Puneti si niste poze pentru a vedea mai clar cu ce va confruntati.


pus acum 13 ani
   
gcom61
MESTER

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 22
Sper sa am ceva timp sa fac si poze;bacurile nu au nici un pic de joc in universal,iar din coroana lipseste pe filetul exterior la ~5cm de inceputul filetului ,o lungime de cca.2 cm(o latime de bac).

pus acum 13 ani
   
cnc-3000
Administrator

Din: neant
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 808
Daca este la inceput rupta coroana singurul impediment ar fi ca nu o sa puteti deschide la maxim bacurile ca sa prindeti ceva. In rest, mare grija cand bagati bacurile sa nu "piarda" filetul si ar trebui sa fie bine. Ramane sa-i verificati acuratetea, desi daca este "incropit" si cu satelitii stricati, sa nu aveti mari sperante la acuratete. Teoretic daca nu sunt toate piesele in stare buna nici nu ar trebui sa-l rotiti in strung. Imaginati-va daca scapa un bac in timp ce se roteste universalul: avariaza batiul sau mai rau, pe dumneavoastra.

pus acum 13 ani
   
gcom61
MESTER

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 22
Si...cateva poze cu problema in cauza si reparatia.

depanare universal poze problema cauza reparatia.

42.6KB

Modificat de gcom61 (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
gcom61
MESTER

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 22
Taietura pt deblocarea satelitilor;se observa tija de blocare improvizata

depanare universal taietura deblocarea observa tija blocare

32.4KB


pus acum 13 ani
   
gcom61
MESTER

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 22
Problema aparuta dupa schimbarea bacurilor;se observa ca un dinte a fost [ciupit] la o strangere nu prea mare.Aceiasi problema se pare ca a fost si cu bacurile cu care a fost achizitionat universalul;strangerea se facea preponderent pe capetele dintilor;am rezorvato prin polizarea usoara a capetelor si suporta strangere de 5-6 kgforta.
De specificat ca eu nu am strung ci mai mult o improvizatie pe care inca nu se pot da filete ci numai strunji.Flansa pe care este fixat universalul a fost strunjita dupa fixarea pe ax,iar universalul trebuie ciocanit usor pt a intra pe ghidaj;urmeaza rectificarea bacurilor cu ajutorul unui biax cu 10 000 rot min fixat in portcutit.

   CRACIUN FERICIT

depanare universal problema aparuta dupa schimbarea observa dinte fost [ciupit] strangere prea

33.6KB

Modificat de gcom61 (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
gcom61
MESTER

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 22
si...reparatia...

depanare universal

47.3KB


pus acum 13 ani
   
cnc-3000
Administrator

Din: neant
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 808
Pentru ce vrei sa faci cu el, este OK. Cata vreme prinde piesa suficient de bine sa nu sara, este bun si asa. Din cate inteleg nu se pune problema de precizie foarte mare, deci dupa rectificare o sa fie suficient. Eu as avea doar grija cu turatia, sa nu-l supun la un regim mare de turatii cu astfel de modificari. Prin polizare si incarcarea cu sudura nu prea cred ca mai este echilibrat cum trebuie, deci o sa apara vibratii in sistem.
Platoul universalului este prelucrat tot dintr-o flansa de instalatii? 

Craciun Fericit!


pus acum 13 ani
   
gcom61
MESTER

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 22
Turatia maxima,la masinaria asta este de ~6000rot/min;am testat-o la turatia maxima dupa reparatia universalului si nu sunt vibratii demne de luat in seama.
Da,ai dreptate,flansa este o flansa Dn50,Pn20 cu grosimea de 20mm ce provine dintr-o instalatie de presiune ridicata.Dupa sarbatori vreau sa inlocuiesc deplasarea longitudinala pe surub trapez cu pasul de 6mm cu o caseta directie D1300,care imi va permite o deplasare [libera] a saniei pt a adapta o tija filetata Φ=16 pas=2mm,care sa-mi permita si taierea de filete cu pas de 1mm,1,5mm,2mm,3mm si 6 mm(doar asta pot specula din reductorul cu lant pe care-l am montat.
Asta e...gogoritza.Motorul este unul de 380 ,de bormasina de 0,55/1500 +0,67/3000rot/min.
Poza este facuta pana sa adaptez universalul,iar masinaria s-a vrut a fi o alternativa la masina de gaurit verticala;axul pe care este universalul are gaura conica morse 3.

depanare universal turatia maxima,la masinaria asta este testat-o turatia maxima dupa reparatia sunt

44.5KB

Modificat de gcom61 (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
cnc-3000
Administrator

Din: neant
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 808
6000 rot/min??      cam mult si pentru un universal normal. Universalul de TOS are inscris pe el maxim 5000 rot/min. Pe altele am vazut maxim 3500. Oricum, nu prea aveti ce sa prelucrati la turatii asa mari, deci... spor la treaba

pus acum 13 ani
   
gcom61
MESTER

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 22
Am fost invatat ca atunci cand construiesc ceva,sa o fac in asa fel incat constructia sa satisfaca cat mai multe cerinte.Turatia mare o obtin trecand motorul pe 3000rot/min si cureaua pe fulia mica;reductorul pe lant cu 15 viteze intre -x2,5 si +x2,5 permitand sa ma joc cu foarte multe variante de turatie;practic pot invarti universalul cu 7500rot/min,insa mi-a fost lene sa mai schimb lanturile.
Fixand o perie cu smirghel in universal la turatie mare,sau una cu pasla ,rezultatele sunt extraordinare.Faptul ca sania portcutitului se poate roti la 360 grade,iar suportul pe care este fixata poate fi mutat oriunde sau indepartat(scos)(de)pe masa glisanta longitudinal,imi da foarte multe posibilitati de prelucrare.
Intentionez sa adaug o a doua [masa]glisanta tot longitudinala la 90 grade fata de prima pe care sa fixez [papusa mobila],pe care sa pot fixa de exemplu biaxul de care am amintit,chit ca va iesi o strutzo-camila.

   SARBATORI FERICITE SI UN AN NOU CU SANATATE
                      LA MULTI ANI


pus acum 13 ani
   
Adi
Membru nou

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 8
Am avut si eu un universal pe care l-am reparat si am facut si flansa cu care se prinde pe strung:


pus acum 11 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la