forumul prelucratorilor prin aschiere
Un loc pentru pasionatii prelucrarilor prin aschiere unde pot cere/oferi sfaturi si impartasi din experienta lor.
Lista Forumurilor Pe Tematici
forumul prelucratorilor prin aschiere | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUMUL PRELUCRATORILOR PRIN ASCHIERE

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Yuby Mona pe Simpatie
Femeie
23 ani
Arges
cauta Barbat
23 - 45 ani
forumul prelucratorilor prin aschiere / Proiecte / Realizare dispozitiv frezat  
Autor
Mesaj Pagini: 1
cnc-3000
Administrator

Din: neant
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 808
Un mic dispozitiv de frezat pentru strung. Neavand prea multa materie prima, am luat o bucata de fier beton striat de 20 pe care l-am prelucrat pana la diametru de 14mm.

dispozitiv_de_frezare



pus acum 12 ani
   
philiprobz
MESTER

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 21
simplu si practic , probabil va fi printre primele lucruri pe care o sa le fac  si eu . discul de frezat cum se cheama , are vre-o denumire anume? e interesant din punctul meu de vedere cel putin pentru posibilitatea de debitare la unghi drept , nu?

pus acum 12 ani
   
cnc-3000
Administrator

Din: neant
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 808
Pana acum asta este si aplicatia principala: prind coada de cutit in portcutit si-l avansez in panza. Se face o taiere foarte curata si rapida. Insa vreau sa iau un dispozitiv de prindere cu menghina verticala si atunci pot taia mult mai multe lucruri. Panza nu stiu ce denumire ar avea insa stiu ca se gasesc peste tot in targurile de vechituri la preturi de max. 2ron/buc

pus acum 12 ani
   
ola_nicolas
MESTER

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 123
Nu neg utilitatea sculei, desi acelasi lucru se poate obtine cu un disc abraziv pentru flex, cu diametru mai mare, la turatia maxima a strungului.

Atentie mare la folosirea acestei scule. Freza-circulara, sau freza-fierastrau, se utilizeaza intotdeauna numai cu racire abundenta. Turatia frezei este de obicei critica. Nerespectarea unor asemenea indicatii, duce la distrugerea (spargerea) in timpul lucrului a frezei cu riscul ca aschiile rezultate sa raneasca operatorul, sau alte persoane apropiate.

In alta ordine de idei, cam cate cutite ai rupt la strunjirea otelului-beton striat?! Chiar daca folosim materiale la indemana, trebuie tinut cont de proprietatile lor. Otelul-beton striat, este obtinut de regula prin forjare si este nenormalizat. In plus el are o structura heteromorfa, cu incluziuni tari. Din aceste cauze si altele nementionate, otelurile-beton striate au foarte slabe calitati de aschiabilitate.


pus acum 12 ani
   
cnc-3000
Administrator

Din: neant
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 808
Spre surprinderea mea s-a degrosat foarte frumos. Am folosit un cutit din otel rapid si nu am ascutit decat o singura data cutitul si asta dupa degrosare pentru trecerea finala. Am folosit avansul automat pe turatia mare (la SP80 are un disc cu sateliti care creeaza doua trepte de viteza pentru avans). Probabil a avut de-a face si faptul ca fierul statea de mai mult timp in aer liber (de cel putin un an) sau cu faptul ca otelul de scule era de calitate.
Cat despre folosirea sculei, intradevar as putea taia foarte usor cu flexul orice bara metalica insa intotdeauina piesa se incinge suficient de tare, nu are niciodata un unghi de 90 grade si doar daca ai mana formata poti face taietura perfect dreapta. Turatia pe care o folosesc este cea mai mica de la strung. Ma feresc sa folosesc orice tip de piatra abraziva pe strung pentru a evita stricarea ghidajelor cu praful abraziv rezultat. Si cand folosesc hartie abraziva pe vreo piesa pentru finisare, sunt cu mare grija sa nu las praful pe ghidaje.


pus acum 12 ani
   
cnc-3000
Administrator

Din: neant
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 808
Legat de periculozitatea frezei-fierastrau: cand eram mai tanar faceam instalatii electrice cu tatal meu. Am facut o lucrare la un var de-al tatalui meu care avea o casa veche de lemn. Pentru a taia santuri in leaturile de pe perete, varul tatalui meu de meserie frezor a adus mai multe discuri de genul asta dar cu diametrul mare de 200 sau peste. Le-am prins in flexul de 2000W si am inceput sa tai in lemn. Nu a durat mult si un disc s-a imprastiat efectiv, o bucata ramanand in flex rotindu-se. Noroc ca am folosit carcasa de protectie si ca turatia flexului era destul de mica (3000-3500 rot/min).   

pus acum 12 ani
   
philiprobz
MESTER

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 21
"Otelul-beton striat, este obtinut de regula prin forjare si este nenormalizat" deci asa se explica de ce ascuteam cutitul de 10 ori pe minut atunci cand am incercat sa strunjuesc o bucata de fierbeton asemanatoare . nu-mi explicam de ce un material pentru  armatura la betoane este atat de tare si greu de prelucrat . daca la colegul nu au aparut probleme la aschiere inseamna ca are cutite chiar bune si un strung pe masura.

pus acum 12 ani
   
ola_nicolas
MESTER

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 123

cnc-3000 a scris:

...un disc s-a imprastiat efectiv, o bucata ramanand in flex rotindu-se...

Motivul pentru care aceste discuri se sparg atat de usor, este de natura termica. Temperatura creste foarte mult, atunci cand nu exista racire. Dilatarea volumica are gradienti diferiti pe cele trei directii. In plus exista o componenta a dilatarii, dupa directia circulara, care impreuna cu diferentele de gradient de dilatare, produce "valuri" pe circumferinta. Otelurile rapide fiind foarte casante, astfel de solicitari le sunt fatale. Din acest motiv, discurile de debitat se folosesc numai in domeniul optim de turatie, pentru care disiparea caldurii in mediu este maxima. Ca masura suplimentara, la locul de aschiere se concentreaza un jet destul de consistent de lichid de racire. Fortele de aschiere, fiind foarte mari, spre deosebire de circularele pentru lemn, nu pot fi prevazute fantele specifice acestora, ca spatiu necesar dilatarii.


cnc-3000 a scris:

...as putea taia foarte usor cu flexul orice bara metalica insa intotdeauina piesa se incinge suficient de tare, nu are niciodata un unghi de 90 grade si doar daca ai mana formata poti face taietura perfect dreapta...

Eu vorbeam despre un disc abraziv montat pe acelasi dispozitiv si folosit pe strung. Mai mult decat atat. La anumite flexuri se pot adapta dispozitive de fixare in port-cutit, astfel incat devine posibila debitarea materialelor metalice cu diametru mare 70...100 mm in conditii bune de perpendicularitatea taieturii. Daca ghidajele se sufla imediat dupa folosire cu aer instrumental si se ung, pericolul abraziunii este foarte mult diminuat.

Modificat de ola_nicolas (acum 12 ani)


pus acum 12 ani
   
ola_nicolas
MESTER

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 123

cnc-3000 a scris:

Legat de periculozitatea frezei-fierastrau...

Apropos deci de protectia muncii specifica acestor freze. Intr-una dintre intreprinderile unde am lucrat, un frezor de la scularie, si-a taiat din neatentie tendoanele de la mana stanga exact cu o astfel de freza fierastrau. Dus de urgenta la spital, a scapat de amputare, insa dupa a 10-a operatie, inca nu putea folosi mana. Putea doar misca usor degetele. Deci foarte mare atentie la problemele de securitatea si protectia muncii la freze.

Modificat de ola_nicolas (acum 12 ani)


pus acum 12 ani
   
fenobarbital
Membru nou

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 6
@cnc-3000 te rog pe cit posibil sa eviti sa folosesti chiar bare din fier-beton striate, sint niste gunoaie, daca ai fi din Oradea, crede-ma ca ti-as dona materiale, o spun cu toata sinceritatea si  fara cea mai mica urma de ironie sau aroganta.

Altfel, este ingenioasa realizarea si cred utila pentru toti cei care inca nu au masina de frezat. Cred ca printre urmatoarele tale proiecte probabil se va numara si un dispozitiv de frezare pentru strung. Vazusem la un moment dat pe un forum strain pe cineva care folosea frecvent o astfel de masa de frezare in combinatie cu mandrina+bucse elastica si amintea de faptul ca in citiva ani de lucru cu el, nu simtise niciodata lipsa unei masini de frezat.

Bine ca se aminteste si de protectia muncii, pentru ca la capitolul freze disc ma pot mindrii si eu cu o cicatrice (cu urmari numai pe plan estetic) probabil pe viata pe degetul aratator dreapta. De ferastrau cu banda si freze circulare mi-a fost intotdeauna frica putin


pus acum 12 ani
   
cnc-3000
Administrator

Din: neant
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 808
Exista un dispozitiv special pentru strungul meu care este o masa de frezare adaptabila pe caruciorul transversal. Are miscare si pe verticala deci pot transforma cu succes strungul intr-o minifreza. Din pacate cel care se gsesete de vanzare are un pret cam maricel (500ron) si acum nu-mi permit. Poate s-o gandi mosul sa-mi faca un cadou dragut anul asta 
Cu materia prima se sta cam prost daca tot ce faci este pentru hobby. Nu am reusit inca sa gasesc in depozite bare de fier...


pus acum 12 ani
   
radu cnc
MESTER

Din: LUGOJ jud.TIMIS
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 163
Am gasit la noi in oras la un depozit bara de OL hexagon de 32 si 22mm si bare rotunde de fi 30 si 45 mm.
Am luat din fiecare model cate 1m si am platit 160ron.

In principiu bara rotunda este 5ron Kg, si hexagonul 6.5ron Kg.

Modificat de radu cnc (acum 12 ani)


_______________________________________


pus acum 12 ani
   
ola_nicolas
MESTER

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 123

radu cnc a scris:

Am gasit la noi in oras la un depozit bara de OL hexagon de 32 si 22mm si bare rotunde de fi 30 si 45 mm...

Exista in toate orasele mari. Sunt depozitele fostelor BJATM-uri (Baza Judeteana de Aprovizionare Tehnico - Materiala). Nu am ideie cun se mai numesc acum.

Modificat de ola_nicolas (acum 12 ani)


pus acum 12 ani
   
cnc-3000
Administrator

Din: neant
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 808
In Bucuresti, doar la Baduc am gasit bara de aluminiu (chiar de 125), alama, bronz, inox si chiar cupru. Dar fier laminat bara.... NU! Problema este ca nu vand la bucata, doar ca mai ai norocul sa gasesti si bucati ramase de 0,5m sau 1m.
Saptamana viitoare ajung pe acasa unde am bara de fier de 25 (vreo 2ml) si bara de bronz (30mm si 45mm cate 25cml). O sa am in asa fel pe ce sa pun mana daca vreau sa mai fac cate ceva.


pus acum 12 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la