forumul prelucratorilor prin aschiere
Un loc pentru pasionatii prelucrarilor prin aschiere unde pot cere/oferi sfaturi si impartasi din experienta lor.
Am mutat aici posturile de pe topicul cu portfiliera pentru a fi mai usor de gasit infomatia despre astfel de dispozitive de randalinat.
cnc-3000 a scris:
Urmatorul proiect va fi un dispozitiv de randalinat pentru ca trebuie sa randalinez portfiliera. Aluneca foate usor din mana mai ales ca mainile nu sunt tocmai curate cand lucrez.
PL500 a scris:
Referitor la dispozitivul de randalinare: stiu ca rolele trebuie sa fie oarecum dure (de fapt foarte dure), le confectionezi sau le-ai gasit pe undeva ?
cnc-3000 a scris:
@PL500: rolele sunt cele care m-au oprit pana acum sa fac dispozitivul. Am gasit role in targuri dar ori erau prea mari in diametru ori prea uzate. Stiu ca se gasesc pe e-bay sau magazine on-line insa ma gandesc sa le fac eu. Am o bara patrata din otel rapid de 25/25mm din care pot sa fac rolele. Pe partea de prelucrat bara patrata in cilindrica am facut deja planul, ma gandesc sa o decalesc si sa o strunjesc cu cutite widia dupa o prealabila rectificare cu polizorul.Taiate discurile si apoi... aici m-am impotmolit: teoretic mi-ar trebui un disc de randalinat pentru a imprima negativul pe disc Nu-mi pot da seama cum sa fac in regim hobby profilul zimtat si sa fie cat mai corect. Probabil ca pana la urma o sa le cumpar daca nu-mi vine vreo idee (sau primesc vreo idee).
PL500 a scris:
Ca sa nu mai pierzi timpul pe langa strung (sper din tot sufletul sa aveti simtul umorului, altfel am pus-o) gasesti dispozitiv de randalinat, relativ ieftin, aici: ... p-607.html Referitor la dispozitivul de randalinat cat si la operatia de randalinare, am ceva nelamuriri (poate dl. Ola_nicolas ne lamureste): - operatia de randalinare este aceiasi cu cea de moletare, scula de randalinat este aceiasi cu moleta ? - In cazul in care circumferinta piesei ce se doreste a fi randalinata este diferita de multiplul distantei dintre doua zimturi ale randalinei, modelul imprimat pe piesa nu se incaleca ? - Cum se procedeaza cand se randalineaza o latime a piesei mai mare decat latimea randalinei ? Se deplaseaza randalina presata pe piesa longitudinal cu aceasta sau se retrage si apoi se imprima alaturat ?
cnc-3000 a scris:
PL500 a scris:
Ca sa nu mai pierzi timpul pe langa strung "
M-am uitat pe link si vad ca se gasesc rotile destul de ieftin. Cred ca o sa le iau pana la urma pe acelea. Dispozitivul este OK insa vad ca poate randalina pana la diametrul de 30... La portfiliera am 35 sau 40, nu am masurat exact.
Eu as vrea sa fac un dispozitiv de genul celui de mai jos deoarece cred ca are un avantaj fata de cel de pe site: pe langa faptul ca are deschiderea mai mare si reglabila, poti pozitiona rotile diametral pe piesa iar presiunea pentru imprimarea modelului va fi facuta prin strangerea surubului nu prin presarea sculei pe piesa. Asta ar ajuta la imprimarea corecta pe piese din metal tare fara a forta strunguletul.
La incalecarea corecta a zimtilor m-am gandit si eu cum se face Iar la prelucrarea unei suprafete mai lungi am vazut ca se foloseste avansul automat.
7.1KB
pus acum 12 ani
ola_nicolas
MESTER
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 123
PL500 a scris:
...- operatia de randalinare este aceiasi cu cea de moletare, scula de randalinat este aceiasi cu moleta ?...
Da, sunt notiuni sinonime. Insa procedeul exista si la profilarea pietrelor de rectificat, unde fenomenele sunt putin diferite. De aceea, corect ar fi sa o numim operatie de striere pe strung.
PL500 a scris:
...- In cazul in care circumferinta piesei ce se doreste a fi randalinata este diferita de multiplul distantei dintre doua zimturi ale randalinei, modelul imprimat pe piesa nu se incaleca ?...
Ba da. Strierea fiind o operatie de deformare mecanica prin presare si nu una de aschiere, un anumit tip de moleta, poate produce strierea corecta doar a unor serii de diametre exterioare bine determinate. Pentru celelalte, va exista fenomenul de "fuga" si calitatea strierii va avea de suferit.
PL500 a scris:
...- Cum se procedeaza cand se randalineaza o latime a piesei mai mare decat latimea randalinei ? Se deplaseaza randalina presata pe piesa longitudinal cu aceasta sau se retrage si apoi se imprima alaturat ?
Eu personal nu am utilizat inca o asemenea scula si nici procedeul pe strungul meu. Insa stand pe langa strungari, am observat ca ei deplaseaza moleta axial in timpul strierii.
pus acum 12 ani
fenobarbital
Membru nou
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 6
Si eu sint interesat de un astfel de dispozitiv, sa-mi completez QCTP-ul. Eu am cumparat toate alezoarele foarte groase din tirg (din oras de la noi), la niste preturi gen 5-10 lei bucata. Sint facute din HSS. Au avantajul lungimii si mai ales a gaurilor de centrare, care la bara HSS, nu exista; chiar daca am universal cu 4 bacuri, nu ma incumet sa prind in el HSS, pentru posibila uzura foarte rapida a bacurilor si imposibilitatea centrarii lui corecte pe virf(a costat prea mult). Partea de gaurire cred ca am sa o fac cu un burghiu de carbura, o freza modificata eventual sau un burghiu pentru beton reascutit. Ramine de vazut insa cum s-ar putea face striatiile (ma gindesc la fly cutter cu virf de carbura si un divizor, fie el si improvizat).
41KB
pus acum 12 ani
PL500
MESTER
Din: Curtea de Arges
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 55
Cred ca zimturile se fac mai facil cu un disc freza diamanta de grosime cat mai mica. Ceva de maniera: link
pus acum 12 ani
barosul
MESTER
Din: bacau
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 94
Da se poate cu discul diamantat,numa ca ala prezentat de tine este prea scump,sant pe okazii mult mai eftine.Personal am cumparat un set de 40mm in diametru cu care ascut fata la cutitele de HSS.
pus acum 12 ani
PL500
MESTER
Din: Curtea de Arges
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 55
A fost prezentat doar ca exemplu, linkurile catre okazii devin nefunctionale dupa expirarea licitatiei.
pus acum 12 ani
cnc-3000
Administrator
Din: neant
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 808
Am gasit in targ astazi o pereche de roti de randalinat in stare foarte buna. Una este cu striatii stanga cealalta cu striatii dreapta. Striatile sunt foarte dese deci rezultatul o sa fie foarte fin insa in forma de romb Ramane sa confectionez un corp precum cel din primul post dar sa mai treaca putin caldura. In atelierul meu/garaj am acoperisul din tabla foarte jos si se incinge la peste 40 de grade. Acum doi ani am facut o hipertermie de toata frumusetea lucrand in acest garaj o zi intreaga.
24KB
pus acum 12 ani
ola_nicolas
MESTER
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 123
Strierea cu doua roti realizeaza striere incrucisata. De aceea sensurile dintilor elicoidali sunt opuse.
pus acum 12 ani
philiprobz
MESTER
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 21
Ceva particlularitati la operatia de randalinare ? Am procurat de curand o randalina pe care a trebuit sa o modific - provenea de la un strung mare , si mi s-a parut cam dificil de obtinut striatiile . Practic eram nevoit sa exercit o forta considerabila asupra saniei ca sa se imprime pe material . Zimtii rolei pareau a fi in regula adica nu erau stirbiti . Distanta dintre santuri era ceva cam mare , peste 1 mm ce-i drept dar nu cred sa aiba vreo legatura. Ce viteza se recomanda la randalinare ?
pus acum 11 ani
cnc-3000
Administrator
Din: neant
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 808
Pe un strung mic ar fi de preferat un dispozitiv gen "foarfeca" la care presiunea sa fie exercitata pe piesa nu prin fortarea saniei si prin strangererea surubului. Despre viteza doar o parere: nu cred ca are foarte mare importanta. O viteza mica ar fi indicata totusi. Insa foarte importanta este corelarea avansului cu a vitezei de rotatie a piesei. Sper sa raspunda si cineva care stie efectiv si a lucrat.
pus acum 11 ani
philiprobz
MESTER
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 21
Uite ca la asta nu m-am gandit . Devine plauzibila supozitia cu privire la necesitatea corelarii avansului cu viteza de rotatie a piesei in situatia randalinarii unei suprafete mai mari . Devin si mai curios .
Modificat de philiprobz (acum 11 ani)
pus acum 11 ani
philiprobz
MESTER
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 21
Din manualul strungarului de Ghe. Biber : Se recomanda ca axa rolei zimtate sa se afle sub axa de rotatie a piesei adica sub linia centrelor strungului iar rola sa ia contact inca de la inceput cu piesa pe intreaga latime a ei adica sa fie perfect paralela cu piesa. Am gasit si avansul longitudinal respectiv nr de treceri in functie de material si dantura rolei.
pus acum 11 ani
philiprobz
MESTER
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 21
Tabel:
49.3KB
pus acum 11 ani
sorin renato
MESTER
Din: Galati
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 343
aveti manualul in format pdf?
_______________________________________ Tos MN80a full option
pus acum 11 ani
philiprobz
MESTER
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 21
A , nu doar am scanat pagina respectiva . Detin intradevar manualul in carne si oase cum s-ar zice . Ce-mi place la aceasta carte este faptul ca nu numai ca prezinta modalitatile corecte de executie ci si posibilele greseli pe care meseriasul le poate face. Este o editie din 1967 dar contine absolut orice despre lucrul pe strung. Daca te intereseaza ceva anume iti pot scana cuprinsul sau ce pagina doresti .
Modificat de philiprobz (acum 11 ani)
pus acum 11 ani
bcristian
MESTER
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 23
Am eu Manualul Strungarului, editia a 2-a (1977), in format PDF. Se gaseste si pe net, de exemplu aici sau aici.
pus acum 11 ani
djseba
MESTER
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 88
eu mi-am luat cu 30 ron randalina dar are o singura rola, cele cu 2 role aveau rolele uzate, si erau 50 ron problema ar fi ca daca am o singura rola pot sa fac doar in un singur sens striatiile lasate de randalina, o sa iau si una cu 2 roti si o sa ii schimb rotiile cred sau sa imi mai imi iau o roata si sa le fac interschimbabile
viteza se recomanda mica si din motiv de reducerea uzurii asupra boltului (stiftului) pe care freaca roata dintata cred
pus acum 11 ani
djseba
MESTER
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 88
toate randalinele mele pana acum cum arata si ce modele lasa fiecare